Запитуйте – відповідаємо

  На питання відповідає начальник відділу з питань додержання законодавства  про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ганна Масловська.

 Питання 1

   Про надання щорічної відпустки післі відпустки по догляду за дитиною до трьох років.

   Повідомляємо наступне:

 Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації і доводиться до відома всіх працівників. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

  Відповідно до ст.79 КЗпП України щорiчнi основна та додатковi вiдпустки повної тривалостi у перший рiк роботи надаються працiвникам пiсля закiнчення шести мiсяцiв безперервної роботи на даному пiдприємствi, в установi, органiзацiї.

 У разi надання зазначених вiдпусток до закiнчення шестимiсячного термiну безперервної роботи їх тривалiсть визначається пропорцiйно до вiдпрацьованого часу, крiм визначених законом випадкiв, коли цi вiдпустки за бажанням працiвника надаються повної тривалостi.

 Щорiчнi вiдпустки за другий та наступнi роки роботи можуть бути наданi працiвниковi в будь-який час вiдповiдного робочого року.

 Перiод (робочий рiк), за який надається щорiчна вiдпустка згiдно з графiком вiдпусток, має бути обчислений з дати укладення трудового договору (наприклад з 04.12.2007 до 03.12.2008, з 04.12.2008 до 03.12.2009 і т.д.).

 Відповідно до ст.82 КЗпП України час відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку не входить до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, що необхідно врахувати при визначенні кількості днів щорічної основної відпустки за робочий рік.

 Таким чином, після початку нового періоду (з дати прийняття на роботу) у травні 2016 року Ви маєте право на отримання щорічної відпустки. Конкретний період початку відпустки визначається графіком відпусток на поточний рік.

Питання 2

         Про додаткову відпустку опікуну.

         Повідомляємо наступне:

  Згідно ст.182-1 КЗпП України жiнцi, яка працює i має двох або бiльше дiтей вiком до 15 рокiв, або дитину-iнвалiда, або яка усиновила дитину, одинокiй матерi, батьку, який виховує дитину без матерi (у тому числi й у разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також особi, яка взяла дитину пiд опiку, надається щорiчно додаткова оплачувана вiдпустка тривалiстю 10 календарних днiв без урахування святкових i неробочих днiв (стаття 73 цього Кодексу). За наявностi декiлькох пiдстав для надання цiєї вiдпустки її загальна тривалiсть не може перевищувати 17 календарних днiв.

 Відповідно до ст.186-1 КЗпП України гарантiї, встановленi статтями 56, 176, 177, частинами третьою - восьмою статтi 179, статтями 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 цього Кодексу, поширюються також на батькiв, якi виховують дiтей без матерi (в тому числi в разi тривалого перебування матерi в лiкувальному закладi), а також на опiкунiв (пiклувальникiв), прийомних батькiв.Згідно Науково-практичного коментарю до законодавства України про працю (коментар до ст.186-1) опікуни та піклувальники одержують гарантії за умови, що відповідний їх статус належно оформлений.

 Право на таку вiдпустку залежить вiд вiку дитини. Статтею 19 Закону України «Про вiдпустки» визначено вiк дiтей тiльки для такої категорiї, як «жiнка, яка працює i має двох або бiльше дiтей вiком до 15 рокiв». Вiк дитини-iнвалiда, всиновленої дитини, дитини пiд опiкою, дитини в одинокої матерi (батька) чи прийомних батькiв цим Законом не встановлено, тому слiд керуватися загальними нормами.

  Вiдповiдно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» та ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сiм'ям з дiтьми» дитина - це особа вiком до 18 рокiв (повнолiття), якщо згiдно iз законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолiтньої ранiше.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)