Проведення превентивних заходів під час збирання зернових культур

  На виконання плану превентивних заходів, з метою попередження травматизму і виникненню аварій та аварійних ситуацій, головний державний інспектор Управління Держпраці у Кіровоградській області В. Куліш провів нараду із керівниками та посадовими особами ПСП ім. Ватутіна Вільшанського району.

   В.Куліш звернув увагу, що з метою попередження виникнення нещасних випадків при виконанню робіт при зернозбиральних роботах особливу увагу слід звернути на проведення навчання та перевірки знань з охорони праці працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки; проведення передрейсових медичних оглядів механізаторів та водіїв, забезпечення експлуатації виключно тих тракторів, які обладнанні електростартерним запуском двигуна з кабіни, дотримання вимог безпеки під час виконання робіт у зоні ліній електропередач, вимог Правил дорожнього руху під час руху техніки при виконання робіт у полі.

  Особлива увага приділялась безпечному виконанню робіт на зерноскладах, зернотоках.

  При даному виді робіт потрібно, щоб бункери для зерна мали решітки або кришки і були обов’язково замкнені. Перевіряти  справність запобіжних огороджень над деталями механізмів, що обертаються, зубчатими, пасовими, карданними передачами. Виробниче обладнання під час технічного обслуговування або ремонту повинно бути зупинено та відключено від напруги, при цьому на рубильниках і пускових пристроях вивішуються плакати «Не вмикати! Працюють люди!».

  Щодо польових механізованих робіт із застосуванням сільськогосподарської техніки звернуто увагу, що зернозбиральні комбайни та інша техніка повинна бути в належному технічному стані. До роботи на тракторах та комбайнах допускати механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії. Очищення бункерів, технічне обслуговування та ремонт комбайнів проводити тільки при неробочому двигуні.

  Отже, ефективними заходами щодо усунення причин нещасних випадків, а відтак і зменшення кількості потерпілих, можуть стати належна організація інструктування, навчання з охорони праці, дійовий контроль та нагляд за охороною праці, зміцнення трудової і виробничої дисципліни, дотримання правил дорожнього руху та забезпечення виконання вимогпожежної безпеки.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)