В комунальному підприємстві «Гайворонський комунальник» проведено нараду щодо дотримання правил безпеки під час робіт у замкнених просторах

   13 липня 2016 року в комунальному підприємстві «Гайворонський комунальник» було організовано та проведено нараду з питань охорони праці на тему: «Основні вимоги безпечного ведення робіт на підприємствах водозабезпечення та відведення стічних вод».

   Нараду за ініціативою Управління Держпраці у Кіровоградській області та відділення ВД ФССНВ у Гайворонському районі було організовано керівництвом КП «Гайворонський комунальник» за участю головного державного інспектора Держпраці у Кіровоградській області Анатолія Дзіговського та головного страхового експерта з охорони праці відділення ВД ФССНВ у Гайворонському районі Олександра Загороднього.

  Захід проводився на базі виробничих потужностей (дільниця водозабору та дільниця очисних споруд) КП «Гайворонський комунальник»  в м. Гайвороні. Учасниками заходу були в.о. начальника КП «Гайворонський комунальник» М. Годованець, заступник начальника Р. Лясківський,  начальник дільниці водопостачання О. Козак, начальник дільниці водовідведення О. Березовський, начальник дільниці по обслуговуванню житлового фонду В. Бараболя, технік з благоустрою міста А. Бараболя, інженер з охорони праці А. Запорожець, технік з обліку водопостачання та водовідведення Ю. Хилимендис, а також машиністи насосних установок, каналізаційних насосних станцій та оператори решіток КНС.

  На нараді були проаналізовані причини аварій та нещасних випадків, які мали місце при експлуатації водопровідно-каналізаційних мереж. Анатолій Дзіговський  довів до присутніх інформацію щодо групового нещасного випадку із смертельним наслідком, який мав місце 19 червня 2016 року у приміщенні решіток та приймального відділення каналізаційно-насосної станції на комунальному водопровідно – каналізаційному підприємстві «Водограй» у смт. Власівка поблизу Світловодська де загинуло  двоє машиністів. Зазначалось, що в результаті нещасного випадку 66-річний чоловік загинув на місці, а 54-річну жінка померла у відділенні реанімації  районної лікарні. Було наголошено, що найчастіше причинами нещасних випадків стають неякісне навчання персоналу з безпечних методів і прийомів виконання робіт, незастосування засобів індивідуального захисту, невиконання керівниками підприємств посадових обов’язків щодо утримання і забезпечення експлуатації каналізаційного господарства. Також причиною настання нещасних випадків є підвищення температури навколишнього середовища. У весняно-літній період зростає ймовірність виникнення нещасних випадків під час виконання робіт у замкненому просторі та під час проведення газонебезпечних робіт у зв’язку зі зменшенням необхідного вмісту кисню та підвищення рівня випаровування болотних та клоачних газів.

  На нараді було проаналізовано питання дотримання вимог Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення (НПАОП 41.0-1.01-79) на комунальному підприємстві.

  Фахівці звернули увагу присутніх на те, що особи, які приймаються на роботу, пов'язану з безпосереднім обслуговуванням, ремонтом, випробуванням і налагодженням роботи споруд, комунікацій, устаткування, зобов»язані обов'язково проходити медичне обстеження на відповідність стану їхнього здоров'я вимогам до даної професії. До призначення на самостійну роботу чи у разі переведення на іншу роботу (посаду) робітники зобов'язані пройти: спеціальну фахову підготовку; інструктаж на робочому місці; перевірку знань Правил, виробничих і посадових інструкцій, правил з охорони праці згідно з Типовим положенням про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці. Також були розглянуті питання про декларування робіт підвищеної небезпеки та отримання дозволів на виконання робіт в колодязях (траншеях), порядок виконання газонебезпечних робіт, надання першої медичної допомоги, електробезпеку та пожежну безпеку при роботі в колодязях, вимоги безпеки в аварійних ситуаціях. 

  Олександр Загородній проінформував присутніх про заходи безпеки праці під час високої температури повітря, звернув увагу на заходи колективного та індивідуального захисту працюючих і надання  в разі необхідності першої долікарської допомоги потерпілим, розповів про поняття замкненого простору, проведення газонебезпечних робіт, визначення та перелік газонебезпечних робіт, властивості газонебезпечних та отруйних газів, індивідуальні засоби захисту: органів дихання, шкіри, очей, правила їх застосування,. характеристики вибухонебезпечних і шкідливих газів, що найчастіше трапляються у підземних спорудах. Наголосив на порядку дій посадових осіб в разі настання нещасного випадку на виробництві.

  В.о. начальнику КП «Гайворонський комунальник»  Микола Годованець відзначив, що питання охорони праці робітників та організація безпечних умов праці є одним із пріоритетних завдань керівництва підприємства. За результатами наради буде посилено контроль за виконанням заходів профілактики, не допущення випадків виробничого травматизму на підприємстві, а також будуть проведені позачергові інструктажі з працівниками, які виконують газонебезпечні та роботи підвищеної небезпеки.

  Інженер з охорони праці КП «Гайворонський комунальник»  Анатолій Запорожець  доповів про особливості системи управління охороною праці на комунальному підприємстві під час експлуатації та технічного обслуговування обладнання і механізмів підвищеної небезпеки  на підприємстві, в тому числі і при роботі в замкнутому просторі.

  Хочеться сподіватися, що проведення даної наради буде сприяти збереженню здоров»я та життя працівників підприємства, усуненню шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобіганню нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим загрозам здоров»ю людей.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)