Спільний семінар для представників бухгалтерських служб області

  Начальник відділу з питань праці, зайнятості та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Г.Масловська прийняла участь в семінарі, який проводився в приміщенні Кіровоградського міськвиконкому для представників бухгалтерських служб підприємств області.

   Семінар проводився спільно з представниками Пенсійного фонду України, державної фіскальної служби, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та ВКК «Баланс-Клуб».

  Основними питаннями семінару були тривалість робочого часу, порядок ведення табелів обліку робочого часу.

  Вiдповiдно до статтi 61 КЗпП України ( 322-08 ) на безперервно дiючих пiдприємствах, в установах, органiзацiях, а також в окремих виробництвах, цехах, дiльницях, вiддiленнях i на деяких видах робiт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорiї працiвникiв щоденна або щотижнева тривалiсть робочого часу, допускається за погодженням з профспiлковим комiтетом пiдприємства, установи, органiзацiї запровадження пiдсумованого облiку робочого часу з тим, щоб тривалiсть робочого часу за облiковий перiод не перевищувала нормального числа робочих годин.

  Графiки роботи складаються на певний промiжок часу, на певний облiковий перiод, у рамках якого має бути додержана встановлена тривалiсть робочого тижня, у будь-якому разi має забезпечуватися додержання рiчного балансу робочого часу, розрахованого на шестиденний або п'ятиденний робочий тиждень.

  При пiдсумованому облiку робочого часу графiки роботи (змiнностi) мають розроблятися таким чином, щоб тривалiсть перерви в роботi мiж змiнами (включаючи перерву на обiд) була не меншою подвiйної тривалостi часу роботи в попереднiй змiнi (частина перша статтi 59 КЗпП України) ( 322-08 ), тривалiсть щотижневого безперервного вiдпочинку повинна бути не меншою, як сорок двi години (стаття 70 КЗпП України) ( 322-08 ). Призначення працiвника на роботу протягом двох змiн пiдряд забороняється (частина друга статтi 59 КЗпП України) ( 322-08 ).

  Порядок застосування пiдсумованого облiку робочого часу наводиться у Методичних рекомендацiях щодо застосування пiдсумованого облiку робочого часу, затверджених наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики вiд 19.04.2006 р. N 138.

 Пiдсумований облiк робочого часу кожного працiвника здiйснюється за табелем виходiв на роботу та затвердженим графiком роботи (змiнностi) за облiковий перiод. Норма часу за облiковий перiод визначається за календарем з розрахунку шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня (чи вiдповiдного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередоднi вихiдних днiв до 5 годин i напередоднi святкових i неробочих днiв - на 1 годину.

 У порядку, встановленому у колективному договорi, норма робочого часу за облiковий перiод може визначатися за графiком п'ятиденного робочого тижня. Враховуючи те, що при п'ятиденному робочому тижнi КЗпП України ( 322-08 ) не передбачає встановлення конкретної тривалостi щоденної роботи, норми робочого часу за облiковий перiод визначається шляхом множення часу тривалостi робочого дня на кiлькiсть робочих днiв за календарем п'ятиденного робочого тижня, що припадають на цей перiод, з рiвною тривалiстю кожного робочого дня, з урахуванням її скорочення напередоднi святкових i неробочих днiв.

 Розрахована таким чином норма робочого часу має бути реалiзована шляхом виходу на роботу за графiком змiнностi.

 Вiдповiдно до статтi 66 КЗпП України ( 322-08 ) працiвникам надається перерва для вiдпочинку i харчування тривалiстю не бiльше двох годин. Перерва не включається в робочий час.

 Перерва для вiдпочинку i харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години пiсля початку роботи.

 Час початку i закiнчення перерви встановлюється правилами внутрiшнього трудового розпорядку.

 Працiвники використовують час перерви на свiй розсуд. На цей час вони можуть вiдлучатися з мiсця роботи. Час перерви у цьому випадку не оплачується i не включається в робочий час.

 На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити неможливо, працiвниковi повинна бути надана можливiсть приймання їжi протягом робочого часу. Перелiк таких робiт, порядок i мiсце приймання їжi встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспiлковим комiтетом пiдприємства, установи, органiзацiї. Час перерви в роботi для внутрiшньозмiнного вiдпочинку i особистих потреб є складовою частиною робочого часу. Оплата працi працiвникiв у цьому випадку провадиться за весь фактично вiдпрацьований за графiком час.

 Оскiльки згiдно зi статтею 7 Закону України "Про колективнi договори i угоди" ( 3356-12 ) у колективному договорi встановлюються взаємнi зобов'язання сторiн щодо регулювання виробничих, трудових i соцiально-економiчних вiдносин, то режим роботи, тривалiсть робочого часу i часу вiдпочинку встановлюються роботодавцем самостiйно у правилах внутрiшнього трудового розпорядку або у колективному договорi з дотриманням норм i гарантiй, встановлених чинним законодавством та Галузевою угодою.

 Після доповіді Ганна Масловська надала відповіді на питання слухачів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)