Управління Держпраці у Кіровоградській області проаналізувало заходи стану виконання запобігання і протидії корупції

    Протягом 1 півріччя 2016 року в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області  вживалися заходи, спрямовані на безумовне та чітке виконання норм та вимог Закону України “Про запобігання корупції” , «Про засади запобігання і протидії корупції», “Про очищення влади”, Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні на 2015-2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 265.

     З набранням чинності 26 квітня 2015 року чинності Закону України   від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» з працівниками Управління на навчаннях опрацьовувались матеріали щодо змін до законодавства в реалізації державної антикорупційної політики, попередження про персональну кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність за вчинення корупційних правопорушень.

   Відповідно до орієнтовного плану навчання посадових осіб Управління Держпраці у Кіровоградській області у 2016 році щомісячно проводяться навчання зі спеціалістами Управління щодо вивчення чинного антикорупційного законодавства та змін до нього.

   Протягом грудня 2015р. – березні 2016р. в Управлінні проводились позачергові навчання на яких розглядались питання щодо підготовки до заповнення та правильності відображення даних, під час декларування доходів і витрат державних службовців та інших осіб, уповноважених на виконання функцій держави за 2015 рік.

  Здійснювалась індивідуальна консультативна - роз'яснювальна робота щодо заповнення державними службовцями  декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2015 рік та своєчасного їх подання.

   Так, відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» державними службовцями Управління вчасно, до 01.04.2016 року, надано декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2015 рік.

  З початку року  від спеціально уповноваженого суб'єкта (Кіровоградської місцевої прокуратури) надійшло 2 подання на адресу Управління Держпраці у Кіровоградській області щодо порушення вимог ст. 12 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. З метою з’ясування причин та умов порушення вимог зазначеної статті, проведені службові розслідування в частині зазначених недостовірних відомостей в декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік. За наслідками проведеного розслідування, враховуючи вимоги ст. 148 Кодексу законів про працю України в частині пропущеного строку (не з вини уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції) та незначного ступеню тяжкості вчиненого проступку, дисциплінарні стягнення за порушення ст. 12 Закону до працівників Управління не застосовувались. Державними службовцями надані письмові пояснення з приводу допущених помилок, та подано уточнюючі декларації з достовірними даними, згідно ч. 10 ст. 12 Закону та повідомлено спеціально уповноваженого суб'єкта про факти усунення порушень. 

   В Управлінні вживаються заходи щодо мінімізації можливості виникнення конфлікту інтересів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та врегулювання конфлікту інтересів у разі його виникнення.  Всі державні службовці ознайомлені з Пам'яткою державного службовця щодо врегулювання конфлікту інтересів, а також обов’язковості повідомлення про наявність конфлікту інтересів та пошуку шляхів його врегулювання і усунення.

  З новопризначеними працівниками проводиться індивідуальна робота щодо роз’яснення основних вимог антикорупційного законодавства.

   Одним із основних механізмів запобігання корупції є запровадження добору висококваліфікованих кадрів, які б відповідали вимогам доброчесної поведінки.  Якісний підбір кадрів з числа осіб які претендують на посади державних службовців в Управлінні здійснює конкурсна комісія. 

   З метою активізації роз’яснювальної роботи у сфері запобігання та протидії корупції, що проводиться в Управлінні Держпраці, формування негативного ставлення громадян до корупції, відкритості та прозорості інформації про діяльність на офіційному веб-сайті Управління  створено розділ «Запобігання проявам корупції», чим забезпечено вільний і безперешкодний доступ громадян до інформації про новини антикорупційного законодавства та заходи щодо запобігання і виявлення корупції.

   За звітний період фактів вчинення корупційних діянь державними службовцями Управління Держпраці не виявлено.

   Інформацію про корупційні правопорушення працівниками Управління Держпраці у Кіровоградській області можна повідомити за наступними телефонами довіри:

 сектор з питань запобігання та протидії корупції (м.Київ),

телефон: (+38 044) 248-74-36електронна адреса:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ;

головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці у Кіровоградській області, телефон: (+38 052) 24-57-71, електронна адреса: 11kr@kr.dsp.gov.ua

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)