Спільна співпраця – запорука успіху

    З метою виконання доручення Державної служби України з питань праці від 07.06.2016 №6222/2/4.1-ДП-16 та доручення обласної державної адміністрації про виконання положень Генеральної угоди, Управління Держпраці у  області, Федерації профспілок Кіровоградської області, щоквартально надає інформацію про вжиті заходи по усуненню порушень законодавства щодо строків виплати заробітної плати. Головам райдержадміністрацій та міськвиконкомів щомісячно надається інформація про результати проведених перевірок у суб’єктів підприємницької діяльності регіонів.

    На виконання спільного доручення Державної служби України з питань праці від14.06.2016 №6470/1/4.3-ДП-16, Державної фіскальної служби від 14.06.2016 №20631/7/99/99-13-04-01-17 та Пенсійного фонду України від 14.06.2016 №19703/03-10 та з метою координації дій органів Державної служби України з питань праці, Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України щомісячно подається інформація про результати перевірок суб’єктів господарювання в електронному вигляді до органів Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України за місцем проведення перевірок.

   Управління не є стороною соціального діалогу при укладенні галузевих та регіональних угод. В той же час при проведенні семінарів та нарад (всього за І півріччя  2016 року – 512) державні інспектори праці проводили роз’яснювальну роботу з питань законодавства про працю, в тому числі щодо оплати праці відповідно до умов Генеральної та Галузевих угод, порядку вивільнення працівників. Управління здійснює постійний контроль за дотриманням законодавства щодо мінімальних гарантій в оплаті праці.

   Протягом січня-червня 2016 року проведено 365 перевірок з питань дотримання законодавства про працю.

   На 12-ти з них розмір мінімальної заробітної плати не відповідав вимогам Законів України „Про Державний бюджет України на 2015 рік” та „Про Державний бюджет України на2016 рік”. Перевірками, проведеними в червні п.р., дане порушення встановлено на ПП "Будівельна компанія "Моноліт-С".

   Порушення вимог ст. 96 КЗпП України щодо міжпосадових співвідношень   встановлено на 20-ти суб’єктах господарювання області. Серед них встановлено в червні в редакції газети "Новомиргородщина",  ТОВ "Агро -2 Дізай" Новомиргородського району, ФОП Третяк Р.С. та ФОП Чігвінцева Т.М. м.Олександрія.

   Порушення вимог ст.97 КЗпП України щодо розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду перевірками, проведеними в червні, не встановлювались.

   За результатами перевірок, в ході яких виявлені порушення з питань додержання мінімальних гарантій, 34 посадовим особам вручені приписи щодо їх усунення. До місцевих судів за результатами перевірок направлені протоколи та інші матеріали для притягнення до адміністративної відповідальності згідно ч.1 ст.41 КУпАП на 32 посадових особи.

   Посадових осіб двох підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності згідно ст.188-6 КУпАП за невиконання вимог приписів.

   Матеріали однієї перевірки передано до правоохоронних органів з ознаками кримінального злочину, передбаченого ст.172,173 Кримінального кодексу України.

   Проведена робота сприяє зростанню середньої заробітної плати в цілому в економіці області.

 Протягом січня – червня 2016 року проведено 25 перевірок додержання законодавства про оплату праці на 23 підприємстві, які мають заборгованість із виплати заробітної плати. Найбільшими боржниками є: ОФ ЗАТ «Енерговугілля» (15879,5 тис. грн.), ПАТ "НВО "Етал" (1702,2 тис.грн.) Олександрійського району, ДП "Кіровоградтепло ЦНТІ УНГА" м.Кіровоград (3814,5 тис. грн.). Посадовим особам підприємств, що мають заборгованість із виплати заробітної плати, вручені 21 припис щодо усунення виявлених порушень, виконання яких узято на контроль.

   До районних судів направлені протоколи про адміністративне правопорушення та інші матеріали для притягнення 13 посадових осіб до адмінвідповідальності згідно ч.1 ст.41 КУпАП.

   До адміністративної відповідальності згідно ст. 188-6 КУпАП притягнуті керівники 8 підприємств, що мають заборгованість із виплати заробітної плати.

   До правоохоронних органів передані матеріали 5 перевірок з ознаками злочину, передбаченого ст. 175 КК України. Серед них ТОВ ВКФ "Велта" Новомиргородського району, ТОВ "Укркварцит" м.Світловодськ, ДП "Кіровоградтепло ЦНТІ УНГА" м.Кіровоград.

  За результатами вжитих державними інспекторами праці заходів протягом 1 півріччя 2016 року заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах- боржниках зменшена на 6137,51 тис.грн.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)