На ОКВП «Дніпро-Кіровоград» проведено семінар на тему дотримання правил безпеки під час робіт у замкнених просторах

Зростання виробничого травматизму, у тому числі зі смертельними наслідками, зумовило значно посилити роз’яснювальну роботу серед працівників житлово-комунального господарства, адже з початку року на виробництві галузі загинуло три людини. На цьому наголосив перший заступник начальника Управління Держпраці в області Роман Зябліков під час відкриття семінару-наради стосовно дотримання правил безпеки при роботах у замкнених просторах, організованого спільно з фахівцями ОКВП «Дніпро-Кіровоград» для керівників підприємств водопровідно – каналізаційних господарств.

 Більш детально про випадки травматизму та шляхи їх попередження розповіла присутнім заступник начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна. Два з них сталося саме на ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Ще на початку січня внаслідок падіння отримав перелом та вивих стегна машиніст під час посипання піском зледенілої доріжки. Наступного дня, під час роботи на підприємстві травмувався електромонтер. Через погіршення стану здоров’я довелося викликати швидку допомогу кочегару котельні квартирно – експлуатаційного відділу міста  Кіровограда, який через кілька годин помер у лікарні.

А в червні, під час суттєвого підвищення температури у приміщенні решіток та приймального відділення каналізаційно-насосної станції на комунальному водопровідно – каналізаційному підприємстві «Водограй» у смт. Власівці поблизу Світловодська було виявлено двох машиністів. Чоловік уже був мертвий, а жінка померла у відділенні реанімації.

Галина Спіріна повідомила, що найчастіше причинами нещасних випадків стають неякісне навчання персоналу з безпечних методів і прийомів виконання робіт, незастосування засобів індивідуального захисту, невиконання керівниками підприємств посадових обов’язків щодо утримання і забезпечення експлуатації каналізаційного господарства. Також причиною настання нещасних випадків є підвищення температури навколишнього середовища. У весняно-літній період зростає ймовірність виникнення нещасних випадків під час виконання робіт у замкненому просторі та під час проведення газонебезпечних робіт у зв’язку зі зменшенням необхідного вмісту кисню та підвищення рівня випаровування болотних та клоачних газів.  

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Альона Кочетова проінформувала про вимоги «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів» при виконанні робіт у колодязях, поняття замкненого простору, проведення газонебезпечних робіт,. визначення та перелік газонебезпечних робіт, властивості газонебезпечних та отруйних газів, індивідуальні засоби захисту: органів дихання, шкіри, очей, правила їх застосування,. характеристики вибухонебезпечних і шкідливих газів, що найчастіше трапляються у підземних спорудах.

Також були розглянуті питання про декларування робіт підвищеної  небезпеки та отримання дозволів на виконання робіт в колодязях (траншеях), порядок  виконання газонебезпечних робіт, надання першої медичної допомоги, електробезпеку та пожежну безпеку при роботі в колодязях, вимоги безпеки в аварійних ситуаціях. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)