У зв'язку з підвищенням температури Управління Держпраці нагадує про правила безпеки

19 червня поточного року у смт. Власівці міста Світловодська на водопровідно – каналізаційному підприємстві «Водограй» сталася трагічна подія.

 На нижньому ярусі насосної станції було виявлено двох машиністів без свідомості - чоловіка та жінку.

Після підняття на поверхню у чоловіка констатували смерть, жінка у тяжкому стані була відправлена до Світловодської центральної районної лікарні. Після перебування у відділенні інтенсивної терапії наступного дня жінка померла.

Управління Держпраці звернулося до Державної служби з питань праці України щодо утворення спеціальної комісії або надання доручення Управлінню про утворення такої комісії для розслідування групового нещасного випадку.

З метою попередження подібних нещасних випадків та у зв'язку з підвищенням температури  Управління Держпраці звертається до керівників суб'єктів господарювання з нагадуванням про правила безпеки під час виконання робіт у замкнених просторах.

До них належать роботи в спорудах інженерних комунікацій (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електропостачання, мережі ліній зв’язку та телекомунікацій тощо), спеціалізованих спорудах та ємностях технологічних установок.

До самостійного виконання робіт у замкненому просторі допускається особа не молодше 18 років, яка має спеціальну освіту, стаж роботи за основною професією не менше одного року та пройшла відповідний медичний огляд із психофізіологічною експертизою і спеціальне навчання.

Робота в замкненому просторі виконується за нарядом-допуском під керівництвом відповідального за роботи (майстра, бригадира) і після проведення цільового інструктажу щодо безпечних методів праці; потребує забезпечення засобами виробництва та захисту, передбаченими видом виконуваних робіт.

Слід завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого — по одній особі-страхувальника

Відповідальним за охорону праці на підприємствах необхідно провести навчання та інструктажі з питань охорони праці, проконтролювати наявність та якість інструкцій з охорони праці за професіями та видами робіт, підготовку кадрів, проходження стажування прийнятих на роботу працівників, відповідність освіти керівного складу.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути будь-яких нещасних випадків під час робіт у колодязях, інших замкнених просторах.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)