На вимоги державних інспекторів підприємства-боржники погасили заборгованість із зарплати майже на п’ять з половиною мільйонів гривень

Протягом п’яти місяців поточного року працівники відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області провели 302 перевірки на 289 підприємствах, установах та організаціях із загальною кількістю 24067 працюючих.

 Результати перевірок, проведених державними інспекторами з питань праці, свідчать, що 96,5% роботодавців (279 роботодавця) порушують вимоги трудового законодавства.

Встановлено 645 порушень щодо оплати праці, з них 131 – щодо строків виплати заробітної плати. На 23 підприємствах встановлено заборгованість із виплати заробітної плати. Серед найбільших боржників - ОФ ЗАТ «Енерговугілля» - 15879,5 тис.грн., ДП «Кіровоградський ремонтний завод» - 998,7 тис. грн., ПАТ «НВО «Етал» (м. Олександрія) – 990,8 тис. грн., ТДВ «Світловодське кар’єроуправління» - 578,8 тис.грн., ПАТ «Капустянський граніт» - 445.4 тис.грн.

За результатами перевірок, проведених державними інспекторами на підприємствах-боржниках з виплати заробітної плати, до адміністративної відповідальності згідно ч.1 ст.41 КУпАП притягнуто 13 посадових осіб.

За невиконання законних вимог інспекторів щодо усунення виявлених порушень згідно зі ст.188-6 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб підприємств.

Крім того, державними інспекторами з питань праці внесено 2 подання до правоохоронних органів для притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності.

Питання про погашення заборгованості з виплати заробітної плати в області знаходиться постійно в полі зору державних інспекторів відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів.

Представник Управління Держпраці постійно бере участь у засіданнях  обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На території районів і міст області працюють регіональні комісії, в яких беруть участь державні інспектори.

З метою контролю за погашенням заборгованості з виплати заробітної плати на підприємтвах-банкрутах, в облдержадміністрації працює комісія з питань санації, реструктуризації та банкрутства підприємств, в якій приймає участь представник Управління Держпраці.    На вимоги державних інспекторів підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 5492,7 тис.грн.

Разом з тим, посилено проведення роз’яснювально-профілактичної, консультативної роботи на рівні кожного району та кожного підприємства зокрема.

З метою профілактики правопорушень проведено 469 заходів, пов’язаних із застосуванням, роз’ясненням та пропагандою трудового законодавства, в тому числі у засобах масової інформації.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)