Пам’ятка роботодавцю: охорона праці при проведенні зернозбиральних робіт

З метою забезпечення безпеки праці, профілактики травматизму під час експлуатації сільськогосподарської техніки в період проведення зернозбиральної кампанії, рекомендуємо сільськогосподарським товаровиробникам:

 забезпечити проходження періодичного технічного огляду сільськогосподарської техніки в установлені терміни, які зазначено в інструкціях з експлуатації;

  • забезпечити виконання ремонту і технічного обслуговування у спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування;
  • огородити захисними кожухами рухомі, обертові частини машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), які забезпечують безпеку працівників;
  • розробити у кожному підрозділі сільськогосподарського підприємства необхідну нормативно-технічну документацію з питань забезпечення охорони праці;
  • впровадити організаційно-технічні та інші заходи щодо запобігання впливу несприятливих умов праці на працівників;
  • інформувати працівників про можливі причини та обставини виникнення нещасних випадків на виробництві та про їх наслідки.

Рекомендації щодо запобігання травматизму під час жнив.

1. Безпечна робота на комбайнах та тракторах при збиранні сільськогосподарських культур забезпечується:

- правильною організацією роботи збиральних агрегатів, транспортних засобів і робіт щодо доробляння і складування зібраного продукту;

- належним технічним станом машин і наявністю допоміжних засобів для їх регулювання, обслуговування і очищення робочих органів.

2. Перед виїздом у поле випробовують роботу комбайнів, тракторів на всіх режимах роботи і усувають виявлені несправності тільки після зупинення двигуна трактора або самохідної сільськогосподарської машини.

3. Замінюють та заточують ножі косарок і жаток у рукавицях і залежно від умов і використовуваних пристроїв ? у захисних окулярах.

4. Очищають робочі органи від рослинних залишків спеціальними чистиками і щітками, вимкнувши робочі органи і зупинивши двигун.

5. Для забезпечення пожежної безпеки трактори і самохідні 

сільськогосподарські машини обладнують іскрогасниками (якщо їх немає у самій конструкції труби), зернові самохідні комбайни – вогнегасниками, двома штиковими лопатами і двома мітлами; трактори на збиральних роботах – вогнегасником і штиковою лопатою.

6. Швидкість руху машин під час розвертання не повинна перевищувати 3-4 км/год., а на схилах – 2-3 км/год.

7. Перед запуском двигуна встановлюють перемикач передач у нейтральне положення.

8. Перед рушанням з місця потрібно оглянути зону навколо комбайна і забезпечити достатню видимість. Для надійності обов’язково вмикають звуковий попереджувальний сигнал.

9. Перед тим як покинути кабіну потрібно вимкнути двигун.

10. Не можна підніматися на комбайн і сходити з нього під час руху.

11. Перед початком руху комбайна по дорогах загального користування потрібно увімкнути проблискові маячки.

12. Рухатися по дорогах дозволено лише з опорожненим зерновим бункером і демонтованою жаткою.

13. Як причіп на тягово-зчіпному пристрої дозволено перевозити тільки візок для транспортування жатки.

14. Щоразу перед початком руху потрібно проконтролювати надійність блокування вивантажувального шнека.

15. Буксирувати комбайн можна тільки за допомогою буксирувальної штанги.

16. Швидкість під час буксирування не повинна перевищувати 10 км/год.

17. Необхідно перевірити функціонування ліхтарів покажчиків повороту, ліхтарів сигналу гальмування і задніх габаритних ліхтарів на візку для транспортування жатки.

18. Не дозволяється рух комбайна заднім ходом з причіпленим візком для транспортування жатки.

19. Не дозволяється підніматися на комбайн вище площини кабіни комбайнера в районі високовольтних ліній електропередач.

20. Під час роботи на схилах допустима максимальна швидкість комбайна має становити 5 км/год.

21. Необхідно встановлювати комбайн на стоянку поза дорогами загального користування тільки у відведених місцях.

 Рекомендації щодо запобігання пожежам під час польових механізованих робіт.

1. До початку збирання врожаю на всій зернозбиральній техніці та агрегатах потрібно відрегулювати системи: живлення; змащування; охолодження; запалювання.

2. Уся зернозбиральна техніка має бути оснащена справними іскрогасниками та обладнана первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником і штиковою лопатою).

3. Трактористи, комбайнери, їхні помічники та інші особи, залучені до збирання врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

4. Корпуси комбайнів мають бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом.

5. Збиральну техніку потрібно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна.

6. Під час роботи комбайна з підбирачем потрібно пильнувати, щоб пружинні зубці підбирача не потрапляли всередину кожуха барабана.

7. Трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для від’єднання акумулятора від споживача струму.

8. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора мають бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів.

9. Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли і деталі збиральних машин необхідно очищати від пилу, соломи та зерна.

10. Заправляти збиральну техніку паливом у польових умовах потрібно за межами поля (не ближче 30 метрів), попередньо заглушивши всі двигуни.

11. У разі тимчасового зберігання (на стоянках) тракторів, комбайнів та інших самохідних сільськогосподарських машин у польових умовах необхідно розміщувати їх на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, що віддалені від скирт соломи, сіна, токів, хлібних масивів не менше як на    100 метрів, від будинків – не менше як на 50 метрів. Ці майданчики мають бути оборані смугою не вужче 4 метрів.

12. Ремонтувати збиральні машини і агрегати (за потреби) можна не ближче як за 30 м від хлібних масивів та інших посівів.

13. Під час збирання врожаю не допускається:

  • робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами;
  • застосування паяльних ламп для випалювання пилу в радіаторах двигунів;
  • заправляння паливом збиральної техніки на хлібних масивах;
  • заправляння автотранспорту паливом у польових умовах.

 

ПРИ НАСТАННІ НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ керівник робіт зобов’язаний:

  • терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити у разі потреби його доставку до лікувально-профілактичного закладу;
  • негайно повідомити роботодавця про те, що сталося.

 

Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, зобов’язаний:

1) протягом однієї години передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок:

Фондові за місцезнаходженням підприємства, на якому стався нещасний випадок;

керівникові первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві кількох профспілок — керівникові профспілки, членом якої є потерпілий, а у разі відсутності профспілки — уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці);

керівникові підприємства, де працює потерпілий, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства;
органові державного пожежного нагляду за місцезнаходженням підприємства у разі настання нещасного випадку внаслідок пожежі;

закладові державної санітарно-епідеміологічної служби, який здійснює санітарно-епідеміологічний нагляд за підприємством (у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння);

2) протягом доби утворити комісію у складі не менш як три особи та організувати проведення розслідування.

До складу комісії не може входити безпосередній керівник робіт.

При отриманні повідомлення про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним наслідком, нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки, випадок смерті або зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов’язків, роботодавець зобов’язаний  протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення:

територіальному органові Держпраці за місцезнаходженням підприємства, або черговому управління (тел. 24-53-71).

органові прокуратури за місцем настання нещасного випадку;

Фондові за місцезнаходженням підприємства, або в управління Фонду
органові управління підприємства (у разі його відсутності — місцевій держадміністрації);

закладові державної санітарно-епідеміологічної служби;

первинній організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці;

органові галузевої профспілки вищого рівня, а у разі його відсутності — територіальному профоб’єднанню за місцем настання нещасного випадку;
органові з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій за місцем настання нещасного випадку (у разі необхідності).

ДОТРИМАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ - ЗАВЖДИ ГАРАНТІЯ УСПІШНОЇ, ПРОДУКТИВНОЇ І БЕЗПЕЧНОЇ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)