Голова Держпраці України Роман Чернега провів онлайн – прийом для жителів області

15 червня 2016 року Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега провів для жителів Кіровоградської області онлайн - прийом у режимі Skype-зв’язку.

Учасники онлайн – прийому порушили питання про оформлення трудових відносин, безпечну експлуатацію ліфтового господарства та  використання газу у побуті, консультативно – методичну допомогу фахівцям з охорони праці на місцях.

Зокрема, Костянтин Григораш поцікавився, як діяти в ситуації, коли після звільнення з роботи не зроблені відповідні записи у трудовій книжці. Голова Держпраці зауважив, що від роботодавця слід вимагати письмову інформацію і копію наказу про прийом на роботу.

А загалом, у даному випадку має місце використання найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин. На жаль, громадяни звертаються з такими питаннями лише після так званого звільнення з підприємства. Тепер потрібно звертатися до суду, в якому факт роботи може бути підтверджено іншими документами та показаннями свідків. Роман Чернега дав доручення начальнику Управління Держпраці Сергію Подорожному перевірити дане підприємство, а також взяти на контроль ситуацію із затримкою виплати заробітної плати, яка, за словами іншого заявника Анатолія Сапіги, має місце в одному із господарств області.

Житель восьмиповерхівки Кіровограда Анатолій Гриценко поскаржився, що в його будинку тривалий час не працює ліфт. Звернувся до ЖЕКу і йому повідомили, що треба зробити експертне обстеження ліфта. Хто ж має цим займатись? Голова Держпраці підкреслив, що зношені ліфти - це проблема для всієї України і були непоодинокі випадки травмування під час користування ними. У відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 року №687 у разі закінчення граничного строку експлуатації ліфта, подальша його експлуатація можлива лише після позитивного висновку еспертного обстеження. Таке обстеження виконує ряд спеціалізованих експертних організацій.

Інженер з охорони праці фермерського господарства Добровеличківського району Вадим Сурков повідомив, що шукав, де в районі можна отримати методичну допомогу або консультацію з питань охорони праці під час проведення зернозбиральних робіт. Виявилося, що у Добровеличківській райдержадміністрації створено такий консультативний пункт де представники Управління Держпраці у Кіровоградській області нададуть роз’яснення чинного законодавства з питань охорони, безпеки праці та трудового законодавства.

По завершенню заходу Роман Чернега подякував за запитання і запевнив, що заради зручностей громадян практика проведення онлайн – прийомів керівництвом Служби продовжуватиметься.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)