Андрій Рева: Україна залишається надійним партнером МОП у просуванні на тристоронній основі її принципів щодо забезпечення соціальної справедливості для всіх

Міністр соціальної політики України Андрій Рева - в рамках участі української делегації на чолі з Віце-прем’єр-міністром України Павлом Розенком у 105-й сесії Міжнародної конференції праці (м. Женева) – зустрівся із Генеральним директором Міжнародного бюро праці Гаєм Райдером та Регіональним директором офісу МОП для Європи та Центральної Азії Хайнцом Коллєром.

 Віце-прем'єр-міністром та Міністром, серед іншого, приверталась увага керівництва МОП до приділення українською владою пріоритетної уваги забезпеченню соціального захисту населення та проведенню рушійних соціально-економічних реформ, попри триваючу зовнішню агресію проти України. У цьому контексті, зокрема, відзначались зусилля з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб з південного сходу України й АРК.

Крім того, сторони обговорили й реалізацію „Ініціативи щодо майбутнього сфери праці”, яка є основою у діяльності Міжнародної організації праці для відзначення столітнього ювілею у 2019 році. Андрій Рева запевнив, що Україна високо цінує Ініціативу й підтверджує готовність бути активним учасником усіх заходів, пов’язаних із її впровадженням. Міністр поінформував про те, що було проведено тристоронні консультації й обрано проведення національного діалогу у контексті діалогів століття за темою «Соціальний діалог, як основа прийняття рішень у сфері праці».

Також Андрій Рева нагадав, що 7 квітня ц.р. у Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації Програми Гідної праці для України на 2016-2019 роки.

„Програма Гідної праці є надзвичайно амбітною, але досяжною. Україна вдячна за започаткування технічної допомоги з боку МОП у створенні шляхом тристороннього діалогу дієвої інспекції праці, яка відповідатиме міжнародним трудовим нормам та європейським зразкам, реформуванні державної служби зайнятості, створенні умов для сприятливого середовища для сталих підприємств, надання технічних коментарів до проекту Трудового кодексу України, в інших актуальних для нашої держави питаннях. Водночас Україна розраховує на технічну допомогу з боку МОП у підготовці до ратифікації дев’яти конвенцій Міжнародної організації праці”, - наголосив Андрій Рева.

Особливу увагу Міністр акцентував на першочергових завданнях, які ставить перед собою Уряд України у соціально-трудовій сфері.

Так, за його словами, на порядку денному Уряду України стоять питання, зокрема щодо:

·запровадження європейських стандартів у сфері праці шляхом формування сучасного трудового законодавства та підвищення вартості праці (прийняття Трудового кодексу з метою підвищення  його привабливості для інвесторів, приведення умов бізнесу та підприємництва до європейських стандартів, що передбачають безумовне дотримання законодавства про працю);

·   запровадження нової методології визначення мінімальної заробітної плати з урахуванням міжнародних норм та практики усіх європейських країн, де встановлюється цей стандарт;

·       реформування системи управління фондами соціального страхування;

·      реформування системи соціальних послуг в умовах децентралізації їх надання та розвитку на рівні територіальної громади;

·         внесення на розгляд Уряду узгодженого із соціальними партнерами проекту Закону України «Про колективні договори та угоди»;

·         укладення найближчим часом Генеральної угоди на 2016-2017 роки.

Г.Райдер та Х.Коллєр, зі свого боку, запевнили у готовності МОП й надалі всіляко сприяти нашій державі у подоланні сучасних соціально-економічних викликів та проведенні реформ.

  Наприкінці зустрічі Андрій Рева висловив вдячність Міжнародній організації праці та особисто Генеральному директору Міжнародного бюро праці пану Гаю Райдеру за ефективне багаторічне співробітництво і запевнив, що Україна залишається надійним партнером МОП у просуванні на тристоронній основі її принципів щодо забезпечення соціальної справедливості для всіх.

  

 (За матеріалами офіційного сайту Мінсоцполітики) 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)