Розглянуто ризики виникнення аварійних ситуацій на виробничих об’єктах з хлором

Роз’яснення нормативно-правових актів Постанови Кабінету Міністрів України «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки» від 11.07.2002 «Правил охорони праці при виробництві, зберіганні, транспортуванні та застосуванні хлору», «Правил охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів» - такою була мета семінару, проведеного головним державним інспектором відділу нагляду на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрієм Касьяном з працівниками КП «Енерговодоканал» (смт. Смоліне Маловисківського району).

  Розглянуто характерні ризики виникнення аварійних ситуацій на виробничих об’єктах з хлором згідно з його фізико-хімічними властивостями: висока хімічна активність і здатність взаємодіяти з воднем, неграничними вуглеводнями, аміаком і іншими речовинами; високим питомим об’ємним електричним опором; здатністю гідролізуватися у присутності води з утворенням агресивних хлороводневої і хлорнуватистої кислот; високим питомим об’ємним розширенням рідкого хлору при  зміні температури; високою питомою вагою хлору і його низькою розчинністю у воді. Головний державний інспектор зазначив, що найбільш небезпечним є хлор у зрідженому стані. При температурі оточуючого середовища і відповідному тиску зріджений хлор є перегрітою рідиною, що утримується під тиском. Тому, в разі руйнування обладнання з рідким хлором, вивільнення енергії перегріву рідкого хлору, як і інших зріджених газів, має вибуховий характер. Частка рідкого хлору, що миттєво випаровується при його розлитті, при 150С складає 17%. При цьому створюють сприятливі умови для диспергації рідини і інтенсивного випаровування за рахунок тепловіддачі з навколишнього середовища. У разі виток (викидів) рідкого хлору на відкритих майданчиках, в теплу пору року, повне випаровування рідкого хлору і утворення приземної токсичної хмари може відбутися за дуже короткий час. Оскільки основними небезпеками хлору є токсичність і задушливі властивості, індивідуальними засобами захисту для органів дихання є фільтруючі протигази марки «В», ізолюючі протигази типу КІП-8, ІП, для захисту шкіри - костюм «Л-1».

Рекомендовано звернути увагу на попередження виробничого травматизму при експлуатації об’єкта підвищеної небезпеки, дотримання працівниками вимог  чинних нормативно-правових актів. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)