В області функціонують інформаційно-консультативні пункти з питань охорони праці та додержання трудового законодавства

На виконання протокольного доручення апаратної наради під головуванням начальника Управління Держпраці у Кіровоградській Сергія Подорожного фахівцями Управління, зокрема, головними державними інспекторами відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері проведена відповідна робота щодо функціонування інформаційно-консультативних пунктів з питань охорони праці та додержання трудового законодавства.

 Згідно з рішенням семінару про підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурній сфері, який відбувся у м. Чернігові 24-26 лютого 2016 року зобов’язано територіальні органи Держпраці ініціювати створення інформаційно-консультативних пунктів при районних державних адміністраціях.

На сьогодні в області такі пункти функціонують у Добровеличківському, Маловисківському, Петрівському, Гайворонському, Голованівському, Олександрійському, Долинському та Світловодському районах, де Управлінням орендуються приміщення. Налагоджена плідна співпраця в цьому напрямку у м. Кіровограді (Центр адміністративних послуг), Бобринецькому та Кіровоградському районах з відповідальними працівниками з охорони праці райдержадміністрацій.

В інших 11 районах області інформаційно - консультативна робота здійснюється спільно з фахівцями управлінь (відділів) агропромислового розвитку райдержадміністрацій під час проведення семінарів, нарад, днів поля тощо.

З метою надання допомоги в районах суб’єктам господарювання агропромислового виробництва та соціально-культурної сфери області щодо виконання ст.13 Закону України «Про охорону праці», активізації організаційної роботи по створенню інформаційно-консультативних пунктів в усіх районах області планується продовжити створення таких пунктів в райдержадміністраціях або їх структурних підрозділах з визначенням відповідальної особи, встановлення графіку роботи та залучення державних інспекторів Управління.

Враховуючи те, що питання  галузі охорони праці, безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в агропромисловому виробництві закріплені не тільки за відділом нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері, а й за відділами нагляду в машинобудуванні та енергетиці; нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку; нагляді на виробництві  на об’єктах підвищеної безпеки; з питань гігієни праці; з питань експертизи умов праці, виникає необхідність до комплексного підходу до роботи таких консультативних пунктів та залученні усіх державних інспекторів Управління  до інформаційно-консультативної роботи.

Вирішено підготувати та направити лист у районні державні адміністрації, де відсутні інформаційно-консультативні пункти, про необхідність створення їх у райдержадміністраціях або їх структурних підрозділах з визначенням відповідальної особи, встановлення графіку роботи та графіку залучення державних інспекторів Управління Держпраці у Кіровоградській області (надати до листа список інспекторів, відповідальних за райони по різним напрямкам галузі охорони праці з контактними телефонами), з обов’язковим інформуванням Управління Держпраці у Кіровоградській області про проведену роботу.

Начальникам відділів нагляду в АПК та СКС; нагляду в машинобудуванні та енергетиці; нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку; нагляді на виробництві  на об’єктах підвищеної безпеки; з питань гігієни праці; з питань експертизи умов праці Управління - розробити графіки залучення до прийому в інформаційно-консультативних пунктах при райдержадміністраціях державних інспекторів  відповідно до розподілу та закріплення за районами;

У створених інформаційно-консультативних пунктах вирішено запровадити наглядну агітацію роботи пункту (висвітленням роботи в місцевих ЗМІ, контактними телефонами, позначенням місця знаходження пункту відповідною табличкою, графіком прийому безпосередньо державними інспекторами, ведення журналу обліку індивідуальних та групових консультацій тощо).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)