Формування у майбутніх фахівців знань, умінь і навичок з безпеки праці – пріоритетне завдання при підготовці робітничих кадрів

Про це йшлося на семінар-нараді в Олександрійському професійному аграрному ліцеї, у якому взяли участь головний державний інспектор відділу нагляду у будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Кіровоградській області Анатолій Шумейко, заступник начальника – головний страховий експерт з охорони праці відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в районі Сергій Якименко, заступник директора  ліцею з навчально-виховної роботи Людмила Хайменова, майстри виробничого навчання, викладачі.

 Анатолій Шумейко звернув увагу на те, що особливе значення має якість підготовки працівників для робіт, пов'язаних з технічною експлуатацією підйомних споруд, котлів, посудин, що працюють під тиском, трубопроводів пари і гарячої води, газових установок та інших робіт підвищеної небезпеки, що потребує від обслуговуючого персоналу підвищеної відповідальності, професійних знань, умінь і навичок. Головний державний інспектор зупинився на організації безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, охорони праці під час виконання вантажно-розвантажувальних  робіт, створенні безпечних умов виконання робіт на висоті, забезпеченні ведення робіт за технологічними регламентами. Анатолій Шумейко також надав інформацію про порядок організації проведення інструктажів працівників з питань охорони праці та допуск їх до самостійної роботи. Наголосив на тому, що суб’єкт господарювання, який експлуатує вантажопідіймальні крани і машини, знімні  вантажозахоплювальні  пристрої, тару, кранові  колії, колиски  для підйому працівників забезпечує їх утримання у справному стані та безпечну експлуатацію шляхом організації належного відомчого нагляду, обслуговування, технічного огляду та ремонту.

Сергій Якименко зупинився на стані виробничого травматизму в регіоні, причинах нещасних випадків. Навів приклади типових порушень, які приводять до виробничих травм при експлуатації вантажопідіймальних кранів, з учнями під час виробничої практики. Проінформував присутніх про соціальний захист потерпілих.

Довідково.

 Олександрійський професійний ліцей - один з провідних навчальних закладів Кіровоградщини, який  готує кваліфікованих робітників за спеціальностями: машиніст автомобільного крана, слюсар з ремонту автомобілів; водій автотранспортних засобів категорії "С"; слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування; тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, електрогазозварник тощо.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)