Управлінням Держпраці підведено підсумки розслідування нещасного випадку на Новокостянтинівській шахті

Останнім часом в області спостерігається тенденція до збільшення виробничого травматизму, тому його профілактика та недопущення є пріоритетним напрямком у роботі Управління Держпраці.

1 березня 2016 року під час підземних робіт на Новокостянтинівській шахті ДП «СхідГЗК» загинув прохідник дільниці. Відразу ж Управлінням було проведено позапланову перевірку шахти на дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки та розпочато спеціальне розслідування нещасного випадку. Хід розслідування було обговорено під час робочої поїздки на Кіровоградщину першого заступника Держпраці України Михайла Бардонова, а його підсумки було підведено 16 травня поточного року на виїзній нараді за участю посадових осіб Управління, керівництва та спеціалістів ДП «СхідГЗК» - головних інженерів, механіків, геологів, енергетиків, маркшейдерів, керівників служб з охорони праці Новокостянтинівської, Смолінської та Інгульської шахт, які входять до складу комбінату.

 Головуючий на нараді начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний проінформував про випадки виробничого травматизму в області наголосивши, що на Новокостянтинівській шахті загинула молода людина, батько неповнолітніх дітей, і потрібно вжити всіх необхідних заходів, щоб смерть на виробництві не сприймалась як статистика.

Більш детально про обставини та результат спеціального розслідування нещасного випадку доповів перший заступник начальника Управління Роман Зябліков. Згідно з висновком комісії, нещасний випадок, який стався із прохідником підземної дільниці гірничо-капітальних робіт Новокостянтинівської шахти згідно з «Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України, вважається таким, що пов'язаний з виробництвом і на нього складається акт по формі H-1, який береться на облік підприємства (ДП «СхідГЗК»). Члени комісії мали зустріч із сім’єю потерпілого щодо розв’язання соціальних проблем.

Основними визнані технічні причини настання нещасного випадку – прихований процес заколоутворення в масиві, що й обумовило некероване відшарування пласта гірничої маси вагою близько 550 кілограм, яке, на думку експертів, неможливо було передбачити.

Комісія вказала і на супутні, організаційні причини випадку, пов’язані із проведенням обстеження робочого місця на наявність відшарувань гірничої маси, позапланового інструктажу та перевірки знань з питань охорони праці та безпеки виконання робіт.

Директор Смолінської та Новокостянтинівської шахт Вадим Косаренко,повідомив, що проведено комісійну перевірку гірничих виробок на наявність «паспортів кріплення» та їх відповідність конкретним гірничо-геологічним умовам, розроблено графік проведення звукометричного контролю масиву у зоні ведення прохідницьких робіт та інші додаткові заходи безпеки щодо уникнення обвалів гірничої маси . За результатами розслідування планується видати наказ та інформаційний бюлетень про обставини і причини нещасного випадку для ознайомлення працівників, що виконують роботи в підземних умовах. Заступник генерального директора з охорони праці ДП «СхідГЗК Надія Войскова наголосила, що ці заходи слід запровадити на всіх шахтах, що входять до складу комбінату та посилити контроль за їх виконанням. Також наголошувалось, що у разі виявлення гірничо-геологічних змін роботи на проблемних ділянках шахт мають бути зупинені до вияснення обставин.

Під час наради також головний інженер ДП «СхідГЗК» Віктор Пухальський проінформував присутніх про стан виконання погоджених протокольних рішень Плану розвитку гірничих робіт на шахтах державного підприємства ДП «Схід ГЗК» за I-й квартал 2016 року». Зокрема, Сергієм Подорожним були порушені питання щодо процесу наповнення гірничих пустот та контролю за наявністю і концентрацією радону у гірничих виробках.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)