Розглянуто зміни в законодавстві щодо накладення фінансових санкцій

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Інна Кривенко провела семінари для працівників комунального підприємства «Житлосвіт 2012» та фермерського господарства «Гвіса» (м. Світловодськ). Розглянуто зміни в законодавстві щодо накладення фінансових санкцій, які застосовуються з 11 березня 2016 року.

 Інна Кривенко зауважила, що з 10 лютого 2016 року набрала чинності постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.02.2016 р. № 55, якою внесено змiни до постанови вiд 17.07.2013 р. № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафiв за порушення законодавства про зайнятiсть населення».

Також фахівець проінформувала присутніх про новини у трудовому законодавстві, про зміни, що стосувалися порядку обчислення середньої заробітної плати, проведення індексації грошових доходів, дотримання прав та гарантій мобілізованих працівників.

Було надано роз’яснення щодо складання, внесення змін і застосування штатного розпису. Штатний розпис слугує підставою при прийнятті рішень власником підприємства стосовно кадрових питань, зокрема щодо прийняття громадян на роботу, визначення посадового окладу, тарифної ставки працівника. Штатний розпис є внутрішнім (локальним) нормативно-правовим документом підприємства, установи, організації (далі — підприємство), який у зведеному вигляді:

фіксує розподіл праці між працівниками;

закріплює структурний та чисельний склад працівників і місячний фонд заробітної плати;

конкретизує перелік посад і професій;

встановлює розмір основної заробітної плати щодо конкретної посади, професії, а також розмір надбавок (доплат), якщо це передбачено положенням про оплату праці.

Саме на підставі штатного розпису, як і Правил внутрішнього трудового розпорядку та посадових (робочих) інструкцій, власник або уповноважений ним орган приймає рішення з кадрових питань, зокрема щодо прийняття громадян на роботу, переведення працівників на іншу роботу, визначення посадового окладу, тарифної ставки (окладу) конкретного працівника відповідно до його посади (кваліфікації). А кадрова служба — здійснює добір персоналу, оформляє відповідні кадрові документи, у т. ч. накази про прийняття на роботу, переведення на іншу роботу, встановлення надбавок (доплат), аналізує якісний склад працівників і вносить пропозиції щодо його поліпшення, в установленому порядку готує облікову та інформаційно-довідкову документацію, відповідну статистичну звітність.

Відповідно до частини 3 статті 64 Господарського кодексу України штатний розпис на підприємстві розробляється самостійно (зараз порядок і норми щодо складання штатного розпису законодавчо не врегульовано; їх прийнято лише для бюджетних установ та організацій). Штатний розпис, як правило, складають у цілому по підприємству і затверджують на кожний календарний рік до його початку.

Розроблення штатного розпису має здійснюватися на основі затверджених структури підприємства і чисельності його працівників, положення про оплату праці (як правило, є додатком до колективного договору) та з урахуванням вимог нормативно-правових актів, зокрема, Закону України «Про оплату праці» вiд 24 березня 1995 року № 108/95-ВР, Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, Національного класифікатора України «Класифікатор професій» ДК 003:2010 (далі — КП), випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)