5 травня - Міжнародний день боротьби за права інвалідів

У нас кажуть - інваліди. На Заході - люди з обмеженими можливостями здоров’я. По суті - одне й те саме, але в Україні інваліди - одна з самих малозахищених верств населення, - вважають борці за їхні права. Свій початок історія «Міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року.

 У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. З того часу подібні заходи проводяться кожне п’яте травня.

Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я. Тому головна мета відзначення Міжнародного дня боротьби за права інвалідів - забезпечення умов для нормальної соціальної реалізації людей з обмеженими можливостями, щоб вони могли отримувати освіту, працювати та користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства.

Працівники відділу з додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області протягом квітня 2016 року провели 73 перевірки з питань дотримання законодавства про працю і виявили 19 випадків порушення вимог ст.19 Закону України „Про основи соцiальної захищеностi iнвалiдiв в Українi”, зокрема, 2 підприємства не були зареєстровані в Фонді соціального захисту інвалідів, 17 – не подали звітдо Фонду та 7 – не дотримались нормативу робочих мiсць для працевлаштування інвалідів.

За результатами перевірок складено та передано до суду 16 протоколів для притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності згідно з ч.1 ст.188-1 КУпАП.

 

Довідково:

Згідно зі ст.19 Закону України „Про основи соцiальної захищеностi iнвалiдiв в Українi” для пiдприємств, установ, органiзацiй, у тому числi пiдприємств, органiзацiй громадських органiзацiй iнвалiдiв, фiзичних осiб, якi використовують найману працю, установлюється норматив робочих мiсць для працевлаштування iнвалiдiв у розмiрi чотирьох вiдсоткiв середньооблiкової чисельностi штатних працiвникiв облiкового складу за рiк, а якщо працює вiд 8 до 25 осiб, - у кiлькостi одного робочого мiсця.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)