Слухачів зацікавило, як правильно оплатити відпустку

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська взяла участь в семінарі-навчанні з питань законодавства про працю в рамках Угоди про співпрацю з Федерацією профспілок області.

 Лектор ознайомила слухачів з підставами проведення перевірок, порядком їх проведення, правами та обов’язками державного інспектора праці при проведенні перевірок, видами відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю та порядком притягнення до відповідальності.

Окремо Ганна Масловська зупинилась на характерних порушеннях норм законодавства, які найчастіше виявляються в ході перевірок.

Жваву дискусію серед слухачів викликала тема порядку надання відпусток та їх оплати, особливо в бюджетній сфері.

Слухачів цікавили питання, як можливо дотриматись вимог законодавства та оплатити відпустку працівнику за 3 дні до її початку у разі отримання фінансування двічі на місяць.

Відповідь дуже проста. Якщо Ви дотримуєтесь інших вимог законодавства то і з даною нормою питань не виникне. Відповідно до ст.67 КЗпП України на кожному підприємстві, установі та організації повинен розроблятись графік відпусток. В подальшому відпустки надаються згідно з графіком з видачею наказу не пізніше ніж за 2 тижні до початку відпустки. За умови дотримання цієї норми закону завжди є можливість своєчасно нарахувати та виплатити заробітну плату за час відпустки.

Також лектор наголосила, що з 10 лютого 2016 р. набрала чинностi постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.02.2016 р. № 55, якою внесено змiни до постанови вiд 17.07.2013 р. № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафiв за порушення законодавства про зайнятiсть населення».

Цiєю постановою затверджено Порядок накладення штрафiв за порушення законодавства про працю та зайнятiсть населення вiдповiдно до ч. 4 ст. 265 КЗпП та ч. 9 ст. 53 Закону України «Про зайнятiсть населення».

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)