День охорони праці відзначили на Світловодщині

28 квітня з нагоди відзначення Всесвітнього дня охорони праці перший заступник начальника Управління Держпраці у Кіровоградській області Роман Зябліков взяв участь у семінарі з керівниками підприємств і організацій, керівниками служб охорони праці та профспілковим активом підприємств міста Світловодська та Світловодського району.

 Роман Зябліков привітав усіх присутніх зі святом, відзначивши, що Всесвітній День охорони праці відзначається щорічно у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і влади до проблеми безпеки людини на робочому місці.  Перший заступник начальника Управління у своїй доповіді зупинився на заходах з відзначення Дня охорони праці в області, стані виробничого травматизму і шляхах його попередження, закликав серйозно підійти до проходження медоглядів та відвідати і підтримати постраждалих на виробництві. Проінформував, що на території міста Світловодська та Світловодського району здійснює діяльність близько 1350 роботодавців всіх форм власності.

Протягом 1 кварталу 2016 року державними інспекторами праці проведено 23 перевірки на підприємствах, установах та організаціях міста та району. Виявлено 97 порушень законодавства про працю. За результатами перевірок посадовим особам вручено 27 приписів щодо недопущення порушень законодавства про працю в подальшому. Складено та передано до суду 25 протоколів для притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності. П’ять посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності за невиконання вимог приписів інспектора праці з накладенням штрафних санкцій згідно зі ст..188-6 КУпАП.

Роман Зябліков, наводячи конкретні приклади, наголосив на дотриманні трудового законодавства з метою уникнення штрафних санкцій за його порушення.

Учасники заходу, керуючись девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик», під яким цього року відзначають День охорони праці, обговорили та проаналізували цю важливу проблему сучасного робочого процесу. Головні державні інспектори Управління Анатолій Шумейко та Інна Кривенко поділилися із присутніми досвідом роботи, подякували за співпрацю, відзначивши, що при злагодженій діяльності буде менше стресових ситуацій. Уже позитивна тенденція є: за інформацією заступника начальника відділення - головного страхового експерта з охорони праці відділення виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Олександрійському  районі Сергія Якименка протягом першого кварталу 2016 року у місті Світловодську не сталося жодного нещасного випадку на виробництві.

Роман Зябліков вручив грамоти Управління Держпраці кращим спеціалістам служб охорони праці Світловодщини, а керівники підприємств, де охороні праці приділяється належна увага поділились своїм досвідом.

Директор Управління каналу «Дніпро-Інгулець» Віктор Бурлака, зокрема, проінформував, що протягом 2015 року на охорону праці підприємства виділено 112 тисяч гривень, працівники вчасно проходять навчання, інструктажі для роботи із сучасним обладнанням, постійно забезпечені спецвзуттям і спецодягом та іншими необхідними засобами та умовами праці. Позиція керівництва підприємства, щоб людині працювалося комфортно. І такий керівник на Світловодщині не один.

По завершенню семінару Роман Зябліков відповів на запитання представників місцевих ЗМІ під час прес-конференції.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)