Роз’яснено вимоги застосування небезпечних речовин у технології екстракції розчинником олійного насіння

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрій Касьян провів семінар у ПП «Віктор і К» (с. Власівка Світловодського району) з метою роз’яснення Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки», Постанови Кабінету Міністрів України «Про ідентифікацію та декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки», Правил безпеки для олійно-жирового виробництва, Правил охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів.

 Висвітлено основні вимоги щодо приймання, зберігання, зливання, наливання, перекачування легкозаймистих рідин, зокрема, гексану. Проінформовано про вимоги безпеки до резервуарів для зберігання небезпечних речовин, які повинні бути оснащені повним комплектом відповідного устаткування, передбаченого проектом на його спорудження (накривка до горловини, замірювальний люк, патрубки приймальний і роздавальний, клапан дихальний Ду50, вогнеперегороджувачі, система вимірювальних пристроїв). Головний державний інспектор наголосив, що дихальні клапани на резервуарах повинні бути відрегульовані, а правильність роботи їх перед заповненням і спорожненням резервуарів повинна перевірятися. Роботи усередині ємкості, виконання зачисток резервуарів, миття та дезінфекція ємкостей виконуються згідно з Правилами експлуатації резервуарів.

Розглянуто вимоги до зберігання та транспортування оцтової кислоти, а також контролю за параметрами технологічного середовища в трубопроводах і їх щоденного огляду та до розміщення  контрольно-вимірювальних приладів, автоматики, приладів безпеки та запобіжних пристроїв.

Звернуто увагу на попередження виробничого травматизму при експлуатації об’єкта підвищеної небезпеки. Порушено питання дотримання працівниками вимог чинних нормативно-правових актів при експлуатації технологічного устаткування, виробничих будівель і споруд, вентиляції, протипожежного водопостачання, засобів індивідуального захисту.

 Рекомендовано проводити на підприємстві щорічні навчання з питань охорони праці, безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)