Основна мета перевірок – навчити роботодавців чітко дотримуватись букви закону

19 квітня комісією під головуванням начальника Управління Держпраці в області Сергія Подорожного було підбито підсумки позапланової перевірки за зверненням громадян ПАТ «Кіровоградобленерго», планових перевірок ТОВ «Кіровоградський інструментальний завод «Лезо»,  ПАТ «Помічнянський елеватор», ПАТ "Гайворонський спеціалізований кар’єр"та здійснено розгляд матеріалів перевірок 13 підприємств з питань дотримання законодавства про працю в частині накладення штрафiв згідно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України № 509. У роботі комісії взяли участь заступник начальника Управління Оксана Харченко, начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Ганна Масловська, головний спеціаліст сектору юридичного забезпечення Андрій Соломко, головні державні інспектори Управління та представники підприємств.

 Під час співбесіди із кожним представником роботодавців Оксана Харченко та Ганна Масловська, посилаючись на чинне законодавство, озвучили виявлені порушення трудового законодавства, які стосувались оплати праці за фактично відпрацьований час, при звільненні працівників, у святкові та неробочі дні, правильності оформлення трудових договорів та передбачені за них штрафні санкції, подекуди значні. У процесі дискусії представники перевірених підприємств виказали свою точку зору відносно ситуації, що склалась.

Вислухавши сторони, Сергій Подорожний прийняв рішення накласти на деякі підприємства штрафні санкції у розмірі мінімальної заробітної плати та надав короткий термін для усунення виявлених порушень.

Під час підведення підсумків планової перевірки ПАТ «Помічнянський елеватор» головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Володимир Кочура акцентував увагу на 126 виявлених порушеннях з охорони та безпеки праці, особливо тих, що стосувались аварійних приміщень, експлуатації техніки. Керівник акціонерного товариства запевнив, що всі умови припису будуть виконані у встановлені терміни.

Завідувач сектору гірничого нагляду Юрій Деменський зауважив, що в ході перевірки ПАТ "Гайворонський спеціалізований кар’єр" було виявлено 82 порушення вимог чинного законодавства, акцентував увагу керівництва підприємства на розробленні заходів, спрямованих на усунення їх в повному обсязі. Зазначено також, що усунення окремих недоліків не вимагало додаткових матеріальних коштів. Виконавчий директор ПАТ Сергій Шабанов повідомив, що всі порушення будуть усунуті згідно з розробленими заходами та у встановлені терміни. Значну частину порушень було усунено під час перевірки.

На завершення розгляду по кожному підприємству досягнуто домовленості про проведення фахівцями Управління превентивних заходів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)