Перевірено відділи освіти трьох райдержадміністрацій

Наприкінці минулого тижня відбулося спільне виїзне засідання за підсумками планових перевірок Управлінням Держпраці в області відділів освіти Гайворонської, Ульяновської та Голованівської райдержадміністрацій.

 У засіданні, яке було проведено на базі Ульяновської райдержадміністрації, взяли участь начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний, перший заступник начальника Управління Роман Зябліков, начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Олег Гриб, головний державний інспектор відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Валентина Ульяніна, перші заступники голів райдержадміністрацій, начальники відділів освіти РДА.

Олег Гриб зазначив, що на території області ще остаточно не вирішено питання виведення котелень з підвальних приміщень або таких, що знаходяться безпосередньо в приміщеннях закладів, що є грубим порушенням вимог «Правил будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів». На даний час близько 250 котлів 130 котелень закладів освіти області потребують проведення експертного обстеження (технічного діагностування та позачергового технічного огляду) на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці.

Дане питання неодноразово піднімалося перед обласною державною адміністрацією, розглядалося на обласній раді з питань безпечної життєдіяльності населення. Питання технічного стану котелень у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області було розглянуто на обласній раді з питань безпечної життєдіяльності населення у червні минулого року та прийняте відповідне рішення, яким зобов’язано райдержадміністрації розробити та затвердити на сесіях районних рад програми виведення котелень з приміщень шкіл та підвальних приміщень шляхом будівництва окремо розташованих котелень/топкових відповідно до вимог правил.

На сьогодні (пройшов майже рік) інформація надійшла лише від Ульяновської райдержадміністрації про те, що розроблено програму виведення котелень і топкових загальноосвітніх навчальних закладів району із підвальних приміщень на 2015-2020 роки, яку подано на затвердження районній раді.

Проблемним залишається й питання отримання дозволів на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки згідно з Законом України «Про охорону праці» та Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищенної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищенної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 р. №1107.

За підсумками перевірок вирішено посадовим особам райдержадміністрацій забезпечити виконання вимог приписів, актів перевірок Управління Держпраці в установлені терміни та притягнути до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, які допустили порушення нормативно-правових актів з охорони праці. Особливу увагу звернути на виведення котелень на твердому паливі з підвальних приміщень, які розташовані в навчальних закладах.

Організувати роботу щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Організувати роботу щодо реєстрації декларацій відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, зокрема на виконання робіт на висоті від 1,3 метри.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)