Роботодавцям роз'яснено відповідальність за порушення трудового законодавства

Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Раїсою Волошин в Маловисківському районному центрі зайнятості проведено семінар з роботодавцями, зокрема, керівниками сільськогосподарських підприємств про зміни в законодавстві щодо накладення штрафних санкцій.

 Роз’яснено, що з 10 лютого 2016 року набрала чинностi постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.02.2016 р. № 55, якою внесено змiни до постанови вiд 17.07.2013 р. № 509 «Про затвердження Порядку накладення штрафiв за порушення законодавства про зайнятiсть населення». Цiєю постановою затверджено Порядок накладення штрафiв за порушення законодавства про працю та зайнятiсть населення вiдповiдно до ч. 4 ст. 265 КЗпП та ч. 9 ст. 53 Закону України «Про зайнятiсть населення».

Присутніх проінформовано про суму штрафів, які накладаються на посадових осіб за порушення чинного законодавства. Наголошено на ст. 24 КЗпП України, відповідно до якої працiвник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення Державної фiскальної служби України про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

На семінарі розглядалися питання щодо мiнiмальних державних гарантiй з оплати працi, які визначені ст. 12 Закону України «Про оплату працi» та КЗпП України, щодо строків виплати заробітної плати згідно зі ст. 115 КЗпП України, гарантії передбачені для працiвникiв, призваних на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятих на вiйськову службу за контрактом у разi виникнення кризової ситуацiї, що загрожує нацiональнiй безпецi, оголошення рiшення про проведення мобiлiзацiї та (або) введення воєнного стану на строк до закiнчення особливого перiоду або до дня фактичної демобiлiзацiї (ст. 119 КЗпП) тощо.

Подібний захід провела і головний  державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Інна Кривенко на базі Світловодського міськрайонного центру зайнятості.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)