Роботодавці сплатять штраф за порушення законодавства про працю

Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Людмилою Філоненко проведено семінар у ТОВ «Мас-Агро». Головний державний інспектор повідомила працівників про посилення відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю. Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді значних штрафів.

 Штрафи можуть бути накладені у разі:

– фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, працевлаштування на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ ;

– порушення встановлених строків виплати заробітної плати, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі;

– недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці; 

–       порушення інших вимог трудового законодавства .

Зазначені штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На даний час такі функції виконує Державна служба України з питань праці. Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Внесено зміни також до статті 41 КУпАП, яка встановлює відповідальність за порушення вимог законодавства про працю.

Головний державний інспектор також проінформувала про нову редакцію статті 24 КЗпП, згідно з якою працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та без повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного соцвнеску про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)