В Онуфріївській районній лікарні ветеринарної медицини розповіли про запровадження режиму підсумованого обліку робочого часу

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Людмила Філоненко провела семінар з питань додержання трудового законодавства в  Онуфріївській районній лікарні ветеринарної медицини.

 Головний державний інспектор проінформувала працівників про особливості ведення підсумованого обліку робочого часу, якщо його запровадження обумовлене специфікою діяльності окремих підрозділів. У зазначеній установі специфіка діяльності працівників підрозділу охорони припускає організацію їхньої праці за графіками змінності та запровадження підсумованого обліку робочого часу.

За підсумованого обліку робочого часу, на відміну від поденного обліку, тривалість роботи протягом доби й тижня може відхилятися від установленої норми, а надурочна робота може компенсуватися скороченням тривалості робочої зміни в окремі дні або наданням додаткових днів відпочинку в межах певного облікового періоду.

Запровадження режиму підсумованого обліку робочого часу відповідно до статті 61 Кодексу законів про працю України допускається на безперервно діючих підприємствах, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановлену для даної категорії працівників щоденну або щотижневу тривалість робочого часу, для того щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (статті 50 і 51 Кодексу законів про працю).

Підсумований облік робочого часу здійснюється за затвердженими графіками змінності за звітний період і табелями обліку використання робочого часу працівниками підрозділу.

Запровадження і застосування на підприємстві, в установі чи організації режиму підсумованого обліку робочого часу для працівників підрозділу визначаються загальними правилами, викладеними у статті 61 Кодексу законів про працю і в Методичних рекомендаціях із застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Міністерства праці й соціальної політики України від 19 квітня 2006 року № 138.

Запровадження режиму підсумованого обліку робочого часу оформляється наказом по підприємству, установі чи організації за узгодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або профспілковим представником, а у разі відсутності профспілкової організації це питання може бути передбачене колективним договором.

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)