Детально роз’яснено порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці

Головним державним інспектором відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Євгенією Краєвською проведено семінар у командитному товаристві «Автолегіон – Варванської Ю.В.» (м. Кіровоград) на тему: «Атестація робочих місць. Пільги та компенсації за роботу у важких і шкідливих умовах».

 Головний державний інспектор роз’яснила працівникам товариства питання щодо набуття у сучасних умовах неабиякого значення атестації робочих місць. Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» Кабінетом Міністрів України згідно з постановою № 442 затверджено «Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці».

Атестація робочих місць за умовами праці (надалі – атестація) проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть впливати на стан здоров’я працюючих, їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Для організації і проведення атестації керівник підприємства видає наказ, в якому :

-   визначає основу і завдання атестації;

- установлює терміни і графіки проведення підготовчих робіт у структурних підрозділах підприємства;

-   визначає склад атестаційної комісії;

- визначає взаємодію із зацікавленими державними органами і громадськими організаціями.(СЕС, тощо).

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначається наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. До складу атестаційної комісії рекомендується вводити головних спеціалістів, працівників відділу кадрів, праці і заробітної плати, охорони праці, органів охорони здоров’я підприємства, представників громадських організацій.

Атестаційна комісія :

-    здійснює організаційне, методичне керівництво і контроль за проведенням роботи на всіх етапах;

-    формує всю потрібну правову і нормативно – довідкову базу і організує її вивчення;

-    визначає і залучає у встановленому порядку потрібні організації до виконання спеціальних робіт;

-     складає перелік робочих місць, що підлягають атестації;

-    визначає обсяг досліджень шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та організує ці дослідження, розробляє індивідуальні фотографії робочого дня на кожне робоче місце де є несприятливі умови праці;

-    встановлює на основі ЄТКД відповідність найменування професій і посад, зайнятих на цих робочих місцях, характеру фактично виконуваних робіт. У разі відхилень, назва професії (посади), приводиться у відповідність до ЄТКД по фактично виконуваній роботі;

-     складає «Карту умов праці» на кожне враховане робоче місце або групу аналогічних місць;

-  проводить атестацію і складає перелік робочих місць, виробництв, професій та посад з несприятливими умовами праці;

-      уточнює діючі і вносить пропозиції на встановлення пільг і компенсацій залежно від умов праці, визначає витрати на ці цілі;

-        розробляє заходи до поліпшення умов праці і оздоровлення працівників;

-        виконує свої функції до призначення нового складу комісії при позачерговій атестації.

Робоче місце за умовами праці оцінюється з урахуванням впливу на працівників всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, передбачених гігієнічною класифікацією праці, сукупних факторів технічного і організаційного рівня умов праці, ступеня ризику пошкодження здоров’я.

На основі комплексної оцінки робочі місця відносять до одного з видів умов праці:

-        з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці;

-        зі шкідливими і важкими умовами праці;

-        зі шкідливими умовами праці.

З результатами атестації письмово ознайомлюють працівників, зайнятих на робочому місці, що атестується. Карту підписують голова і члени комісії.

За результатами атестації складається перелік:

- робочих місць, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством;

-    робочих місць, працівникам яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства;

-     робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи по їх поліпшенню.

Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, зокрема на пільгове пенсійне забезпечення, передбачене законодавством, підписує голова комісії за погодженням з профспілковим комітетом або представником колективу. Він затверджується наказом по підприємству, організації та зберігається протягом 50 років як і матеріали атестації.

Витяги з наказу додаються до трудової книжки працівників, професії і посади яких внесено до переліку.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Постановою Уряду від 17.11.1997 №1290 затверджено Списки виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці.

Щорічна додаткова відпустка за роботу в шкідливих і важких умовах праці надається працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами зазначеного Списку, незалежно від того, до якої галузі господарства належать ці виробництва і цехи, та від форми власності підприємств, організацій і установ.

Працівникам, професії і посади яких не передбачені у Списку, але які в окремі періоди робочого часу виконують роботу у виробництвах, цехах, за професіями і на посадах, означених Списком, додаткова відпустка надається на тих же підставах,що і працівникам, які мають право на таку відпустку.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці і базується на результатах гігієнічної оцінки умов праці за показниками та критеріями, що затверджені наказом МОЗ України і Мінпраці та соцполітики від 31.12.1997 № 385/55( 20050-98) «Про затвердження Показників та критеріїв умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів».

У випадках, коли тривалість додаткової відпустки за результатами атестації робочих місць перевищує максимальну тривалість, вказаної у Списку, відпустка може бути продовжена на кількість днів цієї різниці за рахунок власних коштів підприємства. Додаткова відпустка надається пропорційно  фактично відпрацьованого часу.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам тих виробництв, робіт, професій і посад, які передбачено відповідними розділами зазначеного Списку , незалежно від відомчого підпорядкування цих виробництв, цехів, а також від форм власності підприємств, організацій і установ. Додаткова відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

Робота у важких та шкідливих умовах праці впливає на стан здоров’я працівників, потребує забезпечення пільгами та компенсаціями, передбаченими законодавством.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)