На базі дослідної станції обговорено дотримання трудового законодавства та безпеки праці в сільгосппідприємствах

Уже вчетверте керівний склад Управління Держпраці в області бере участь у заходах з питань проведення комплексу весняно-польових робіт за участю фахівців департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації, регіональних органів влади, науковців, керівників агроформувань, інших служб, причетних до проведення посівної кампанії.

Минулої п’ятниці начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний та перший заступник начальника Управління Роман Зябліков взяли участь у науково-практичному семінарі-нараді на базі Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції, де зібралися представники Кіровоградського, Новомиргородського, Олександрівського, Новгородківського районів.

Посадові особи Управління звернули увагу учасників заходу на актуальність питання щодо безпеки праці та попередження виробничого травматизму. Керівникам підприємств було вказано на своєчасність проведення всіх організаційних заходів по забезпеченню належних умов праці (навчання, інструктажі, медогляд) та контролю під час експлуатації сільгосптехніки, вантажопідіймальних механізмів, використання газоелектрозварювального обладнання, за наявністю дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, за забезпеченням спецодягом, засобами індивідуального захисту тощо.

Акцентовано увагу на тому, що питання трудового законодавства в сільгосппідприємствах має деякі відмінності. Специфіка оформлення трудових відносин з працівниками фермерських господарств, для яких п.3 ст.27 Закону України «Про фермерські господарства» передбачено обов’язкове укладання трудового договору з найманими працівниками в письмовій формі. У разі виникнення питань щодо порядку оформлення трудових договорів, оплати праці, звільнення працівників завжди можна звернутись до Управління Держпраці в області для отримання консультативної допомоги.

До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний роз'яснити працiвнику його права i обов'язки та проiнформувати пiд розписку про умови працi, наявнiсть на робочому мiсцi небезпечних i шкiдливих виробничих факторiв, якi ще не усунуто, та можливi наслiдки їх впливу на здоров'я, його права на пiльги i компенсацiї за роботу в цих умовах вiдповiдно до чинного законодавства i колективного договору.

Наявність небезпечних і шкідливих умов визначається за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Планові перевірки, що проводяться Упралінням у І кварталі 2016 року показали, що майже на 50% підприємств, де є вплив негативних факторів на здоров’я працівників, атестація робочих місць не проведена. Актуальним дане питання є і для підприємств агропромислового комплексу. Найбільш поширені посади (професії), які використовуються на таких підприємствах і підлягають атестації є такі як: трактористи, електрогазозварники, водії вантажних автомобілів тощо. 

Віддаленість сільгоспробіт від населених пунктів потребує також особливих умов у відношенні організації питного режиму та харчування працівників. Недотримання санітарно-гігієнічних умов приводить до розладів шлунку, кишкових інфекційних захворювань. Обов’язково слід пам’ятати про дотримання часу зберігання питної води та харчових продуктів.

Роман Зябліков навів приклади травматизму та нещасних випадків під час сільськогосподарських робіт торік, наголосивши на недопущенні подібного у 2016 році. 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)