Проінформовано про покарання за невчасну виплату авансу, зарплати та порушення трудових прав соціально незахищених громадян

Головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Інною Котріковою проведено семінар з питань щодо відповідальності керівника за порушення строків виплати заробітної плати у ДП «Кіровоградський ремонтний завод». Інспектором було роз’яснено, що за порушення строків виплати заробітної плати існують адміністративна та кримінальна відповідальність.

Частиною 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) порушення встановлених термінів виплати заробітної плати (зокрема невиплата авансу із зарплати або порушення строку його виплати), виплата зарплати не в повному обсязі та інше, тягне за собою штраф від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 510 грн. до 1700 грн.

Повторне, протягом року, вчинення вищезазначених порушень, за які особу вже було піддано адміністративному стягненню, або ті ж самі порушення щодо вагітної жінки, одинокого батька матері або особи, яка їх замінює та виховує дитину віком до 14 років, або дитину-інваліда, тягне за собою адміністративний штраф від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 грн. до 5100 грн., що передбачено ч. 2 ст.41 КУпАП.

Також ч. 3 ст. 41 КУпАП передбачено, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства, тягне за собою штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 8500 грн. до 17000 грн.

Повторне вчинення порушення протягом року, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою штраф від 1000 до 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 17000 грн. до 34000 грн. (ч. 4 ст. 41 КУпАП).

Крім того за невиконання законних вимог посадових осіб Держпраці щодо усунення порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування або створення перешкод для діяльності цього органу ст. 188? КУпАП передбачена накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 850 грн. до 1700 грн.

Інспекторами Держпраці складаються протоколи про вчинені правопорушення. А рішення про штраф приймають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів. А ось, що стосується протоколів за порушення вимог ст. 188-6 КУпАП, то протоколи складають та приймають рішення про штраф посадові особи Держпраці. При цьому, посадові особи, уповноважені керівником Держпраці, можуть накладати штраф до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто до 1360 грн., а сам керівник Держпраці, його заступники та уповноважені ним посадові особи — штраф до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 1700 грн..

Що стосується кримінальної відповідальності за порушення трудового законодавства, то розслідування кримінальної справи ведуть у загальному порядку слідчі органи Національної поліції (ч. 1 ст. 216 КПК). А вже суд вирішує, чи притягнути до відповідальності за КК осіб, які скоїли правопорушення.

Грубе порушення законодавства про працю, що кваліфікується за ч. 1 ст. 172 КК, тягне за собою штраф у розмірі від 2000 до 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 34000 грн. до 51000 грн. або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, або виправні роботи на строк до 2 років.

За вчиненні дії повторно, та дії щодо неповнолітнього, вагітної жінки чи матері, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда тягне за собою штраф у розмірі від 3000 до 5000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 51000 грн. до 85000 грн.,  або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців, що передбачено ч. 2 ст. 172 КК.

Також грубе порушення угоди про працю шляхом обману чи зловживання довірою або примусом до виконання роботи, не обумовленої угодою, тягне за собою штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто до 850 грн., або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років, що передбачено ч. 1 ст. 173 Кримінального Кодексу.

Крім того ч. 1 ст. 175 Кримінального кодексу України безпідставна невиплата зарплати чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно, тягне за собою штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 8500 грн. до 17000 грн. або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 2 років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)