Сергій Подорожний - аграріям: «Наш обов’язок – попередити виробничий травматизм»

На Кіровоградщині тривають кущові наради з питань проведення комплексу весняно – польових робіт за участю посадових осіб департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, райдержадміністрацій,  агроформувань, банків, підприємств, інших служб, причетних до проведення посівної кампанії. На сьогодні галузь АПК займає друге місце в Україні(після вугільної промисловості) по виробничому травматизму. На Кіровоградщині торік на виробництві сталося 8 нещасних випадків, 4 із них - під час сільгоспробіт. В одному з господарств Маловисківського району при посіві сої одяг працівниці потрапив в обертаючий механізм сівалки, жінка загинула. Завідувач фермою ще одного господарства був смертельно травмований під час під час супроводу племінного бугая, а в агроформуванні Новоархангельського району смерть спіткала директора під час ДТП. У фермерському господарстві Устинівського району при спробі накачати колесо вантажного автомобіля працівник отримав несумісну з життям травму стопорним кільцем, яке відлетіло.

Тож участь представників Держпраці, які виявляють та розслідують нещасні випадки на виробництві(часто приховувані роботодавцями) у цих нарадах була не просто доцільною, а необхідною.

 У Новоукраїнці 25 лютого зібралися аграрії Новоукраїнського, Маловисківського та Добровеличківського районів, де налічується 48 великих сільгосппідприємств, 194 фермерських господарства та 1430 одноосібників. Начальник Управління Держпраці акцентував увагу присутніх на тому, що з початком посівної до роботи приступить численна кількість людей. Сергій Подорожний нагадав роботодавцям про їх обов’язок створити умови праці згідно з нормативно-правовими актами, забезпечити законні права працівників у галузі охорони праці. Адже відповідно до Закону найпершим принципом державного нагляду є пріоритетність безпеки у питаннях життя і здоров’я людини перед будь-якими іншими інтересами та цілями у сфері господарської діяльності, а також підкреслив, що експлуатація зношеного устаткування та обладнання, несвоєчасне їх технічне обстеження, є бомбою уповільненої дії. Увагу керівників сільгосппідприємств було зосереджено на своєчасності проведення всіх організаційних заходів щодо безпечних і здорових умов праці (навчання, інструктажі, медогляд), дотримання вимог під час підготовки сільгосптехніки в ремонтних майстернях, використання технічно справного газоелектрозварювального обладнання, наявність дозволів на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки тощо. Ці ж питання висвітлив начальник відділу гігієни праці Управління Сергій Олексієнко на аналогічній нараді в Голованівську. Також фахівці Держпраці обговорювали з аграріями питання, пов’язані з легальною зайнятістю та оплатою праці в галузі АПК.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)