Дотримуйтеся правил, щоб мінімізувати ризики примусової праці

З початку воєнних дій близько 7,7 мільйона українців були змушені покинути домівки й переїхати в інші регіони України. Якщо це про вас і ви в пошуках нової роботи, дізнайтеся, як не стати жертвою примусової праці.

 

Дотримання деяких простих правил може допомогти мінімізувати ці ризики:

  1. Тримайтеся групами: Збільшуйте свою безпеку, перебуваючи разом з іншими людьми.
  2. Не сідайте до незнайомих автомобілів поодинці: Уникайте ситуацій, коли ви залишаєтеся самі з незнайомими людьми, особливо в невідомих місцях.
  3. Запишіть номерні знаки авто і перешліть знайомим: Якщо ви їдете з кимось, зазначте номерні знаки транспортного засобу і повідомте цю інформацію довіреним особам.
  4. Не віддавайте документи посереднику з працевлаштування, роботодавцю, іншим невідомим особам: Зберігайте свої особисті документи при собі і не довіряйте їх невідомим особам.
  5. Зробіть копії важливих документів і надішліть близьким: Запасайтеся копіями ваших документів та надсилайте їх близьким, щоб вони могли вас знайти у разі потреби.
  6. Не погоджуйтеся на неофіційну роботу: Віддавайте перевагу легальним робочим пропозиціям і уникайте сумнівних пропозицій.
  7. Переконайтеся в зрозумілих умовах працевлаштування: Перед підписанням будь-яких угод ретельно перевірте умови праці та консультуйтеся з фахівцями.
  8. Залиште рідним докладну інформацію про місцеперебування та роботу: Підтримуйте зв’язок з рідними і повідомляйте їх про своє місцеперебування та деталі вашої роботи.
  9. Зверніться до поліції у підозрілих ситуаціях: Якщо ви відчуваєте, що опинилися в небезпеці або стали жертвою примусової праці, зверніться до правоохоронних органів для допомоги.

Якщо ви маєте сумніви стосовно запропонованої роботи або стали жертвою примусової праці, не соромтеся звернутися за консультацією на наступні гарячі лінії:

  • Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми: тел.: 1547
  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації (Ла Страда Україна): тел.: 116 123 (з мобільного), тел.: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного)
  • Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: тел.: 527 (з мобільного), тел.: 0 800 505 501 (з мобільного або стаціонарного)

Збережіть свою безпеку та бережіть себе, дотримуючись цих порад і вчасно звертаючись за допомогою у разі потреби.

Більше інформації шукайте на сайті Держпраці: https://pratsia.in.ua/

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)