Для працівників АТ «Укрпошта» проведено захід з гігієни праці

Інспектор відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела інформаційний семінар для працівників АТ «Укрпошта».

 Основну увагу фахівець зосередила на вимогах до ручного переміщення вантажів одним або більше працівниками, включаючи підйом, опускання, штовхання, підтягування, перенесення або пересування вантажу.

Фахівець приділила увагу забезпеченню працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту; здійсненню організаційних заходів або використанню спеціальних засобів. Зокрема, механічного обладнання, для того, щоб уникнути необхідності ручного переміщення вантажів. Також ознайомлено працівників з факторами ризику, згідно з системою їх оцінки, яка діє на підприємстві, з урахуванням специфіки виробництва.

У ході заходу пояснено, що роботодавцю необхідно  забезпечити отримання кожним працівником відповідної підготовки з питань безпеки та охорони здоров'я, зокрема, у формі інформації та інструкцій, адаптованих до його робочого місця або роботи,  в таких випадках:

-        під час прийняття на роботу;

-        у випадку переведення або зміни роботи;

-        у випадку введення нового робочого обладнання або зміни в обладнанні;

-        у разі запровадження будь-якої нової технології;

-        під час повторного інструктажу.

Також роботодавець забезпечує, щоб працівників отримували інформацію про:

-        вагу вантажу;

-        висоту підіймання вантажу;

-        центр ваги найбільш важкої сторони.

Наголошено, що роботодавець зобов'язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджено наказ Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 року N 246.

Не допускаються до ручного переміщення вантажів працівники, яким за результатами медичного огляду така робота протипоказана за станом здоров'я.

Також присутніх поінформовано про переваги запровадження програми психосоціальної підтримки на робочому місці у воєнний час, недопущення дискримінації стосовно ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД, забезпечення рівних умов праці для осіб з інвалідністю, недопущення мобінгу на робочому місці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)