У м. Знам’янка проведено роз’яснювальну роботу для працівників підприємств транспорту, сільського господарства та торгівлі

В ході інформаційно-роз’яснювальних заходів на підприємствах транспорту, сільського господарства, торгівлі м. Знам’янка фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області зосередила увагу на недопущенні використання незадекларованої праці, забезпеченні прав осіб з інвалідністю, рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері праці, протидії торгівлі людьми.

 Під час заходу фахівець надала відповіді на поставлені питання про зміни норм законодавства про працю під час дії воєнного стану, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, відпусток без збереження заробітної плати тощо.

Фахівцем надані роз’яснення, зокрема, щодо відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовим відрядженням, на які працівники мають право відповідно до умов статті 121 КЗпП України. Так, працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

Підприємства визначають розмір добових на власний розсуд і закріплюють його в Положенні про відрядження або іншому розпорядчому документі керівника (наказі, розпорядженні). Граничні норми добових витрат у межах України для підприємств госпрозрахункової сфери відповідно до Податкового кодексу України встановлені у розмірі не більше ніж 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, визначеної станом на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу. Так, у 2024 році він становить для відряджень по Україні – 710 грн. (7100 грн. х 10%). Водночас розмір добових витрат для госпрозрахункових підприємств не може бути нижчим, ніж встановлено Постановою Кабміну від 02.02.2011 № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів». З 01.01.2022 він становить 300 грн.

Більше інформації про найпоширеніші питання з трудового законодавства та безпеки праці в умовах воєнного стану - на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)