Майбутнім випускникам – про працевлаштування неповнолітніх

Фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела з учнями випускного класу в одному із закладів освіти у Кропивницькому семінар щодо праці неповнолітніх.

 Так, згідно з вимогами статті 188 КЗпП України допускається прийняття на роботу лише тих неповнолітніх осіб, які досягли шістнадцяти років. Як виняток, за згодою одного із батьків, можуть прийматися на роботу й особи, які досягли п’ятнадцяти років. При укладенні трудового договору з неповнолітнім додержання письмової форми договору є обов’язковою умовою для роботодавця (стаття 24 КЗпП України).

Підприємства, установи та організації, відповідно до статті 189 КЗпП України, повинні вести спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження.

Нормами статті 190 КЗпП України встановлено заборону на застосування праці неповнолітніх на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Також забороняється залучати неповнолітніх працівників до нічних, позанормових робіт і робіт у вихідні дні (стаття 192 КЗпП України).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)