Учням професійного ліцею роз’яснено умови праці неповнолітніх

Фахівець управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела семінар на тему: «Праця неповнолітніх: права, обмеження та гарантії» для здобувачів освіти І курсу в одному з професійних ліцеїв Кіровоградської області.

 Інспектор ознайомила учнів з трудовим законодавством України що регулює працю неповнолітніх, в т. ч. щодо прийняття на роботу та звільнення, умов праці, оплати праці тощо. Були надані роз’яснення щодо видів трудових договорів, законодавчих норм мінімальних гарантій, роз’яснені передумови та основні фактори торгівлі людьми.

Беручи до уваги бажання багатьох дітей працювати влітку або під час шкільних канікул, інспектор звернула увагу на те, що у Кодексі законів про працю України є уточнення. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю й не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює.

Також інспектор ознайомила слухачів з забороною залучення неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні; застосовування праці неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах; до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)