На Світловодщині роботодавців та працівників сфери торгівлі інформують про ризики незадекларованої праці та переваги офіційного працевлаштування

Ще один інформаційний захід з метою запобігання правопорушенням у сфері трудових відносин серед підприємців малого та середнього бізнесу, що здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, провела фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області за участі представників управління економіки, ресурсів та розвитку  Світловодської міської ради та Світловодського управління Олександрійської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості.

 

Фахівець наголосила на важливості оформлення трудових взаємовідносин з найманими працівниками та належній оплаті їхньої праці.

Під час заходу встановлено, що п’ять працівників працювали без укладення трудового договору в тому числі неповнолітній.

Працівників проінформовано:

– як перевірити оформлення роботодавцем трудових відносин і сплату страхових внесків;

– про трудові права вагітних жінок і працівників із дітьми;

– чи може роботодавець в односторонньому порядку змінювати умови праці;

– як оплачується робота у вихідні під час воєнного стану

У випадку, якщо працівники вважають, що їх трудові порушено, вони можуть звернутися за захистом своїх прав на Урядову «гарячу лінію» за телефоном 1545. (Дзвінки для заявників безкоштовні).

Підприємцям також зазначено на можливості отримання оперативної консультаційної допомоги від Держпраці, у разі необхідності, за допомогою сучасних сервісів, одним із яких є сервіс «інтерактивний інспектор».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)