Ризики та переваги офіційного працевлаштування у сфері торгівлі на Світловодщині

Ще один інформаційний захід щодо запобігання правопорушенням у сфері трудових відносин серед підприємців малого та середнього бізнесу, що здійснюють господарську діяльність у сфері торгівлі, провела фахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області за участі представників управління економіки, ресурсів та розвитку  Світловодської міської ради та Світловодського управління Олександрійської філії Кіровоградського обласного центру зайнятості.

 Фахівець наголосила на важливості належного дотримання трудового законодавства, зокрема, у частині оформлення трудових взаємовідносин з найманими працівниками та належній оплаті їхньої праці.

Під час проведення заходів встановлено, що чотири працівники працювали без укладення (оформлення) трудового договору.

Суб’єктам господарювання були надані додаткові рекомендації щодо ефективнішого дотримання  чинних нормативно-правових актів законодавства про працю та зайнятість населення.

Працівників проінформували:

– як перевірити оформлення роботодавцем трудових відносин і сплату страхових внесків;

– трудові права вагітних жінок і працівників із дітьми;

– чи може роботодавець в односторонньому порядку змінювати умови праці;

– як оплачується робота у вихідні дні під час воєнного стану відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;

– у випадку, якщо працівники вважають, що їх трудові права порушено, вони можуть звернутися за захистом своїх прав на Урядову «гарячу лінію» за телефоном 1545. (Дзвінки для заявників безкоштовні).

Підприємців також поінформовано про можливість отримання оперативної консультаційної допомоги від Держпраці за допомогою сучасних сервісів, одним із яких є «інтерактивний інспектор».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)