У м. Світловодську для школярів 9-11 класів проведено лекцію – семінар на тему: «Особливості працевлаштування неповнолітніх»

Все частіше підлітки запитують: «Що робити, якщо я хочу працювати сьогодні?». Адже не секрет, що на канікулах підлітки працюють, заробляючи кишенькові гроші. Деякі навіть готуються до початку навчального року за власні кошти. Де знайти роботу? Як влаштуватися на роботу, щоб тебе не ошукали? На ці та інші запитання головний державний інспектор управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області надала відповіді учням випускних класів  Ліцею "Перспектива" Світловодської міської ради. У заході, взяли участь 208 учнів.

 

Фахівець Управління повідомила, що згідно з вимогами Кодексу законів про працю України, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.

Працевлаштування обов’язково здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному огляду. А звільнення працівників, молодших 18 років, з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.

Фахівець Управління наголосила учням, що скористатися всіма своїми правами та гарантіями можливо лише за умови офіційного працевлаштування. Оскільки, офіційне працевлаштування – це гарантія роботодавця щодо забезпечення гідних та безпечних умов праці, соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.

Наприкінці зустрічі представником управління надані вичерпані відповіді на поставлені учнями питання, а також надано поради щодо практичного застосування законодавчо гарантованих їм прав по завершенню навчального року під час роботи в період літніх канікул.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)