Студентам технічного університету – про трудове законодавство в умовах воєнного стану

ахівець Управління інспекційної діяльності у Кіровоградської області  провела семінар для студентів Центральноукраїнського національного технічного університету з питань трудового законодавства в умовах воєнного стану.

 Роз’яснено, на які документи потрібно звертати увагу при працевлаштуванні, обов’язки роботодавця при прийомі на роботу щодо ознайомлення працівника в певною низкою документів. Обговорили питання щодо виду трудових договорів, відмінності між трудовими та цивільно-правовими відносинами.

Особливу увагу було приділено питанню щодо заборони будь-якої дискримінації у сфері праці. Зокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації.

Фахівець поінформувала присутніх про ризики незадекларованої праці та звернула увагу, що відповідальність за використання неоформлених трудових відносин передбачена у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. З 01.01.2024 це становить 71 000 грн; з 01.04.2024 – 80 000 грн.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)