Про дотримання правил під час виконання робіт підвищеної небезпеки йшлося під час семінару з працівниками будівельної галузі

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провели семінар з працівниками будівельної галузі у м. Кропивницькому щодо дотримання правил під час виконання робіт підвищеної небезпеки.

 Обговорено необхідність проведення інструктажів з питань охорони праці, навчання працівників діям, направленим на збереження життя та здоров’я під час виконання робіт на висоті.

Роботи на висоті — це роботи, що виконуються на висоті 1,3 м і більше від поверхні ґрунту, перекриття або робочого настилу, у тому числі з робочих платформ підйомників і механізмів, а також на відстані менше 2 м від неогороджених перепадів на висоті 1,3 м і більше; основним засобом індивідуального захисту під час виконання робіт є запобіжний пояс.

Роботи на висоті належать до робіт з підвищеною небезпекою, які здійснюються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (група Б додатка 2 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 № 1107). 

Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті затверджені наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62. Ними встановлено єдиний порядок організації і виконання робіт на висоті з метою забезпечення безпеки працівників.

Правила поширюються на суб’єктів господарювання, які організовують або виконують роботи на висоті, у тому числі верхолазні роботи, і встановлюють вимоги безпеки і охорони праці під час здійснення будівництва, монтажу (демонтажу) конструкцій і обладнання, ремонту, реконструкції, експлуатації об’єктів.

Роботи на висоті та роботи, пов’язані з підійманням на висоту, належать до робіт, де є потреба у професійному доборі (п. 4 Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 № 263/121).

Для створення безпечних умов під час виконання робіт на висоті роботодавець зобов’язаний на кожному робочому місці забезпечити виконання заходів:

забезпечити проведення профілактичних медичних оглядів, щорічне навчання і щорічні перевірки знань працівників, які виконують роботи на висоті;

забезпечити працівників необхідними засобами захисту, технологічною оснасткою, спеціальним одягом та спеціальним взуттям;

забезпечити своєчасне проведення ремонтів, випробувань засобів захисту і технологічної оснастки, технічних оглядів машин і механізмів, які використовуються в роботі на висоті;

призначити працівників, відповідальних за організацію і безпечне виконання робіт на висоті.

 

Детальніше про безпечне виконання робіт на https://pratsia.in.ua

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)