Працівників підприємства переробної промисловості ознайомлено із безпечним веденням робіт під час післязбирального доробляння та зберігання зернових та зернобобових культур

Фахівці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провели семінар для працівників підприємства переробної промисловості на тему: «Безпека праці під час післязбирального доробляння та зберігання зернових та зернобобових культур».

 Заступник начальника відділу з питань безпеки праці східного регіону Управління ознайомив присутніх зі станом виробничого травматизму на підприємствах агропромислового комплексу у поточному році, звернув увагу присутніх на обов’язковість дотримання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з питань охорони праці. Наголосив, що особливо слід звернути увагу на безпеку під час виконання робіт у силосах і бункерах.

Безпечний процес післязбирального доробляння та зберігання зернових та зернобобових  культур регулюється галузевими нормами з охорони праці, зокрема: Правилами охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та перероблювання зерна, (наказ Мінсоцполітики України від 20.09.2017  № 1504,  зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23.10.2017 за № 1288/31156).

Також звернуто увагу, що вантажно-розвантажувальні роботи проводяться:

  • відповідно до технологічної документації: маршрутних карт, карт технологічних процесів, карт типових технологічних процесів, карт на процеси проведення вантажно-розвантажувальних робіт і переміщення вантажів. 
  • під керівництвом посадової особи або працівника, відповідального за безпечне проведення цих робіт (визначає спосіб навантаження і розвантаження, розміщує робочу силу, перевіряє справність пристосувань і засобів індивідуального захисту, встановлює порядок обміну умовними сигналами між працівниками, проводить інструктаж  перед початком робіт).

 

У місцях провадження вантажно-розвантажувальних робіт та у зоні дії вантажопідіймальних механізмів забороняється перебування осіб, не пов’язаних з виконанням цих робіт.

Місця виконання вантажно-розвантажувальних робіт позначаються знаками безпеки.

Післязбиральне обробляння зерна у приміщеннях зерносховищ дозволено виконувати лише за умови наявності окремих спеціальних відділень для протруєння, очищення, сушіння та зберігання зерна, оснащених системою аспірації.

 Не дозволяється:

o   використовувати для протруювання насіння обладнання, агрегати, комплекси та токи, які призначено для післязбирального доробляння та зберігання продовольчого і фуражного зерна.

o   експлуатувати машини та обладнання без захисних огорож.

o   у місцях проведення робіт з консервування зерна та зберігання хімічних консервантів вживати їжу, палити та користуватися відкритим вогнем.

У приймальних бункерах, які завантажуються  повинні встановлюватися запобіжні ґрати.

Естакади, з яких розвантажуються автомобілі-самоскиди, повинні бути міцно огороджені з боків й обладнані відбійними брусами.

 Граничнодопустима висота завантаження складів зерном насипом повинна вказуватися на стінах різко позначеною лінією з попереджувальними написами.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)