Захист прав працівників: важливість трудового договору і мінімальних гарантій в оплаті праці

«Трудовий договір визначає права і обов’язки обох сторін, що забезпечує захист працівника від можливих зловживань та непорозумінь» на цьому наголосила фахівець відділу з питань праці західного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області під час інформаційного заходу на території Гайворонської громади.

При проведенні заходу охоплено 30 суб’єктів господарювання сфери торгівлі, та було виявлено 8 осіб, які працювали без укладення трудових договорів. В спілкуванні з працівниками та роботодавцями акцентовано увагу на обов’язковість оформлення трудових відносин та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. За результатами інформаційно – роз’яснювальної роботи укладено трудові договори із 5 працівниками.

 

Фахівець зазначила, що задекларована праця має переваги, які стосуються як найманих працівників, так роботодавців. Використання найманої праці без оформлення належним чином трудових відносин призводить до позбавлення працівника гарантованого дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, відпусток без збереження заробітної плати, тощо.

Під час заходу інспектор надала відповіді на поставлені питання, а саме про зміни норм законодавства про працю під час дії воєнного стану, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, відпусток без збереження заробітної плати, та інші запитання.

Більше інформації про трудові відносини в умовах воєнного стану - на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)