Як здійснюється перевірка знань інспекторів праці

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 26.11.2020 №2454 «Про затвердження Порядку перевірки знань інспекторів праці» визначено процедуру перевірки знань інспекторів праці, необхідних для виконання покладених на них обов’язків.

 Перевірка знань інспекторів праці - це оцінка кваліфікації посадових осіб Держпраці та виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (далі - виконавчі органи рад), посадовими обов’язками яких передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, з метою:

визначення стану їх професійної компетентності;

аналізу потреб у професійні підготовці (підвищенні кваліфікації);

визначення напрямів підвищення кваліфікації, професійної підготовки і перепідготовки.

Перевірка знань проводиться:

1) до початку здійснення повноважень інспектора праці (попередня);

2) щороку впродовж здійснення повноважень інспектора праці (періодична);

3) у разі наявності систематичних недоліків у роботі інспектора праці (позапланова).

Попередня перевірка знань проводиться не пізніше 15 робочих днів з дня призначення особи на посаду, посадовими обов’язками за якою передбачено повноваження щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Періодична перевірка знань проводиться за рішенням Центральної комісії щороку, але не пізніше 31 жовтня.

Інспектори праці, які успішно пройшли попередню перевірку знань, звільняються від проходження періодичної перевірки знань у відповідному році.

Перевірка знань проводиться шляхом складення іспиту.

Іспит складається з 3 етапів: тестування, співбесіда, ситуаційні завдання.

Запитання для тесту та ситуаційні завдання розробляються з урахуванням кваліфікаційних вимог до інспекторів праці.

Перелік запитань тесту та ситуаційні завдання визначаються рішенням Центральної комісії окремо для Центральної та регіональної комісій та є єдиними для всіх інспекторів праці, що проходять перевірку знань у відповідній комісії.

Результати перевірки знань оформлюються рішенням комісій, які доводяться до відома інспекторів праці впродовж трьох робочих днів з дати їх cкладення шляхом опублікування на офіційному сайті Держпраці чи відповідного територіального органу Держпраці.

За результатами перевірки знань інспектору праці виставляється негативна, позитивна або відмінна оцінка.

Отримання інспектором праці позитивної або відмінної оцінки вважається успішним проходженням перевірки знань, за результатами якої комісією видається довідка встановленої Центральною комісією форми та видається службове посвідчення інспектора праці.

Інспектор праці, який отримав негативну оцінку, не може бути допущений до виконання повноважень щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Отримання інспектором праці негативної оцінки є підставою для повторного проходження перевірки знань, яка проводиться не пізніше 15 календарних днів з дня опублікування рішення комісії про виставлення негативної оцінки.

У разі отримання інспектором праці Держпраці за результатами повторного проходження перевірки знань негативної оцінки або відмови від проходження перевірки знань такого інспектора праці може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності відповідно до норм глави 2 розділу VIII Закону України «Про державну службу».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)