Фахівець Управління взяла участь у семінарі для роботодавців на тему: «Легалізація трудових відносин та зміни у трудовому законодавстві»

На базі Світловодської міськрайонної філії Кіровоградського обласного центру зайнгятості для роботодавців проведено семінар на тему: «Легалізація трудових відносин та зміни у трудовому законодавстві». У заході взяли участь представники 14 суб’єктів господарювання, серед яких ФГ «Сербин», ФО-П Лещенко В.В., ФО-П Кривошеєва Т.Д., ФО-П Ярмак В.І., ФО-П Семенова Л.В. та інші. Захід проводився з дотриманням протиепідеміологіних вимог.

 Під час семінару було наголошено на неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин та необхідності сприяння легальному працевлаштуванню.

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Інна Кривенко акцентувала на тому, що право на працю є основним Конституційним правом громадян України, закріпленим у статті 43 Конституції України. Відповідно до цієї статті, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, при цьому держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Під час заходу обговорено з присутніми вимоги «Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю», затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 за №823 та зміни  до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці». Йшлося про те, що 5 лютого Президент підписав  Закон від 04.02.2021 р. №1213-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи» (законопроєкт №4051).  Законом внесено зміни до КЗпП та Закону «Про охорону праці» з метою встановлення чітких та зрозумілих вимог при використанні роботодавцями дистанційної або надомної роботи.

У КЗпП України  вводяться дві нові статті; стаття 60-1 «Надомна робота» та стаття 60-2 «Дистанційна робота».

Крім цього, законопроєктом №4051 внесені зміни до таких норм законодавства: статті 24 КЗпП «Укладення трудового договору», статті 29 КЗпП «Обов’язок власника або уповноваженого ним органу проінструктувати працівника і визначити йому робоче місце», статті 60 КЗпП «Гнучкий режим робочого часу», статті 134 КЗпП «Випадки повної матеріальної відповідальності», статті 135-1 КЗпП «Письмові договори про повну матеріальну відповідальність», статті 5 Закону про охорону праці «Права на охорону праці під час укладання трудового договору», статті 13 Закону про охорону праці «Управління охороною праці та обов'язки роботодавця», статті 14 Закону про охорону праці «Обов'язки працівника щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці».

Зокрема, Законом надано право роботодавцю при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати відомості про місце проживання або інше місце за її вибором, де буде виконуватись трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

Також забезпечено можливість:

- ознайомлення працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами;

-  працівника поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи в звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця;

- дистанційного ознайомлення працівника з вимогами щодо охорони праці шляхом використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема відеозв’язку.

Законом покладено на власника або уповноважений ним орган зобов’язання щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на робочих місцях на території і у приміщеннях власника.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Його було опубліковано в "Голосі України" від 26.02.2021 року №37. Відповідно з 27 лютого почнуть діяти зміни до КЗпП.

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)