За сприяння інспектора Управління працівники отримали невиплачені премії та відстоюють своє право на достовірний облік роботи

З початку року до Управління Держпраці через органи прокуратури надійшло два звернення від працівників одного із підприємств Долинського району.

 У першому випадку енергодиспетчер поскаржився, що йому не нарахували  щомісячну премію ще за за червень 2020 року.

У зв’язку із зверненням інспектор праці Сергій Терещенко здійснив виїзд до керівництва підприємства і провів роз’яснювальну співбесіду щодо додержання законодавства про працю в частині нарахування та виплати премії працівникам. Начальнику та головному бухгалтеру було роз’яснено підстави нарахування та ненарахування премії згідно з колективним договором підприємства та положенням про преміювання. Переконливі аргументи інспектора стали підставою для перегляду цього питання під час засідання комісії з оплати праці на підприємстві. Заявнику та ще трьом працівникам у січні 2021 року нараховано премію за червень 2020 року в сумі і виплачено її на початку лютого.

Крім цього, інші працівники підприємства скаржились на неправильне ведення табелів обліку робочого часу. Їм проставляли менше годин, ніж фактично відпрацьовували. Відповідно, люди отримували набагато меншу зарплату. Це стало підставою для інспекційного відвідування підприємства. У результаті встановлено порушення вимог ч.2 ст. ст. 30 Закону України «Про оплату праці» щодо забезпечення достовірного обліку виконуваної роботи: протягом січня 2017 року – травня 2020 року час початку та закінчення чергування працівників на об’єкті не співпадав із фактично занесеними даними до табелів.

За результатами відвідування керівництву підприємства виданий обов’язковий до виконання припис про усунення порушень.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)