Щодо відпусток: у графік завжди можна внести зміни

Роз'яснення з цього питання надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська.

Щорічну основну відпустку на прохання працівника і з дозволу роботодавця можна ділити на частини.

Але за умови, що основна безперервна її частина складатиме не менше 14 календарних днів.
Причому, ці неподільні 14 днів не обов’язково мають бути використані першими. Тобто, якщо відпустка — 24 календарні дні, то законний варіант спочатку використати 10 календарних днів відпустки, наприклад, по одному — два дні, а потім — неподільні 14.
Щорічну відпустку надають на підставі графіка відпусток. Але в цей графік завжди можна внести зміни. Наприклад, якщо відпустка в цей період не запланована, але працівник хоче, а роботодавець не заперечує.
Працівник пише заяву з проханням надати щорічну відпустку (її частину) поза графіком. Роботодавець вносить зміни в графік відпусток, видає наказ про відпустку і ознайомлює з ним працівника.
Важливо! Термін виплати відпускних — за 3 календарних дні до початку відпустки.
Якщо роботодавець не встигає виплатити в терміни? Відповідно до п. 2 ст. 7 Конвенції про оплачувані відпустки від 24.06.1970 р. № 132, ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III. відпускні виплачуються працівникові до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді між працівником і роботодавцем.
Працівник у заяві може обумовити бажаний термін отримання відпускних.
Формулювання може бути таким: «Прошу виплатити суму відпускних, що належить мені, в найближчий термін, установлений для виплати зарплати/авансу».
Працівникам може бути надана відпустка без збереження зарплати на період карантину, встановленого КМУ (ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки). Тому, якщо працівник хоче, а роботодавець не проти, то відпустка може бути надана. навіть на один-два дні.
Увага! Примусово відправити працівника у відпустку за свій рахунок роботодавець не може. Можна тільки домовитись з працівником. Як оформити таку відпустку?
1. Працівник пише заяву. Наводить у ній причину виходу у відпустку, дату початку відпустки і її тривалість.
2. Роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)