Завершено технічне розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася у Бережинці

Комісія Управління Держпраці в області під час технічного розслідування вияснила причини виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу в побуті, що сталася у приватному будинку в с. Бережинці Кропивницького району. На момент виникнення аварії в будинку проживали 55-річний батько з 34-річним сином.

 Комісія встановила, що 30 жовтня один із проживаючих (син) відкрив на кухні крани на газовій плиті і ввімкнув кран духової шафи. При цьому кватирка вікна та двері в кухню були зачинені. Потім він підпалив запальничку, в результаті чого відбувся вибух.

При обстеженні місця події виявлено зруйновані конструкції приватного одноповерхового житлового будинку (перекриття, стіни, частково внутрішні перестінки), обвалену покрівлю та стелю будинку. Мешканці будинку не постраждали.

Технічними причинами аварії визнані порушення «Правил безпеки систем газопостачання»: відсутність 3-кратного обміну повітря в приміщенні кухні, що обумовлено відсутністю припливної вентиляції (зачинена кватирка та відсутній підріз в ніжній частині двері) в приміщенні кухні, а також відсутність сигналізатора контролю мікроконцентрацій чадного газу (0,005 об'ємних процентів CO) та контролю довибухових   концентрацій   газу   20%   нижньої   концентраційної   межі займистості.

Аварійно диспетчерською службою ВАТ «Кіровоградгаз» вилучено пошкоджений газовий лічильник G-6 «MKM-U», який знаходився під завалами.

Фахівці Управління Держпраці вкотре нагадують: безпечне користування газом у побуті – запорука збереження вашого життя та здоровя.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)