Незадекларована праця створює суспільну небезпеку

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар з питань оформлення трудових відносин у Знам’янській міськрайонній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості з особами, яким надано статус безробітного.

 Інспектор зазначила, що від неналежного оформлення трудових відносин, перш за все, страждає особа, яка погоджується на таку працю. На жаль, за результатами проведених перевірок, значна кількість найманих працівників цього ще не зрозуміли.

Втім, використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на відпочинок, матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності.

Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов, оплати праці на рівні, не нижчому ніж встановлено державою.

Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання тіньової зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, тощо.

Незадекларована праця створює суспільну небезпеку для громадськості, бо всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва, тощо. Тіньова зайнятість сприяє поширенню захворювань, аварійності на дорогах, низької якості об’єктів  тощо, оскільки неоформлений робітник не проходить обов’язкове медичне обстеження. Наприклад, якщо особа протягом тривалого часу працювала у фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності у сфері харчової промисловості без оформлення трудового договору, як слідство, не пройшла медичний огляд, однак могла мати захворювання на туберкульоз відкритої форми. Зазначене могло бути загрозою життю та здоров’ю інших громадян.

Також факт використання неоформлених трудових відносин  призводить до ненаповнення бюджету коштами за рахунок відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (пенсійний фонд, центр зайнятості, фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нещасних випадків на виробництві).

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)