Про оформлення трудових відносин розповіла фахівець Управління під час семінару в обласному центрі зайнятості

11 вересня начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч  взяла участь у семінарі для безробітних громадян у Кіровоградському обласному центрі зайнятості. Під час семінару були розглянуті питання стосовно оформлення трудових відносин.

 Олена Хіміч зазначила, що при укладені трудового договору обов’язковими є заява працівника, наказ про прийом на роботу та повідомлення податкової служби про такий прийом.

Якщо при прийомі на роботу працівника не ознайомили з наказом, посадовою інструкцією, не видали один примірник посадової інструкції, то дані факти повинні викликати у нього занепокоєння щодо легальності праці на даному підприємстві.

Також були нагадані суми штрафів, які передбачені ст. 265 КЗпП України за порушення трудового законодавства. Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження;

вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення;

Олена Хіміч нагадала слухачам, що коли особа вже не працює, інспектор не може зафіксувати порушення щодо оформлення трудових відносин, виплати заробітної плати «в конверті». Тому, коли працівник погоджується на нелегальні умови праці, він позбавляє себе соціальних гарантій.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)