Які організації мають право проводити технічний огляд технологічних транспортних засобів перед їх реєстрацією

Роз’яснення надає начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Ольга Середа.

 Постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 617 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» (набрала чинність 23.07.2020) (далі – Постанова № 617) внесено зміни, зокрема, до Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 січня 2010 р. № 8 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 9 Порядку перед реєстрацією кожного технологічного транспортного засобу проводиться його державний технічний огляд (далі - технічний огляд), про що складається акт технічного огляду і видається талон, зразок якого затверджується Держпраці.

Технічний огляд технологічних транспортних засобів в таких випадках проводиться експертними організаціями, які мають підтверджену компетенцію для провадження інспекційної діяльності як третя сторона відповідно до законодавства (далі - експертні організації).

Відповідно до Вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України 12.04.2018 № 507, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.05.2018 за № 569/32021, експертна організація повинна бути  акредитованою Національним агентством з акредитації України як орган з інспектування, що здійснює інспектування як третя сторона.

Вимоги до компетентності органів, які здійснюють інспектування, визначені у міжнародному стандарті ISO/IEC 17020:2012 «Оцінювання відповідності. Вимоги щодо діяльності різних типів органів, що здійснюють інспектування».

Тобто, технічний огляд технологічних транспортних засобів проводиться експертними організаціями, які акредитовані Національним агентством з акредитації України та мають у своїй сфері акредитації відповідний вид інспектування – технічний огляд технологічних транспортних засобів.

Отже, акти технічного огляду, проведеного зазначеними експертними організаціями з 23.07.2020, є підставою для здійснення реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

Разом з тим, подання заяви власником технологічного транспортного засобу, зокрема, разом з актом технічного огляду, складеного за результатами технічного огляду, проведеного експертно-технічними центрами, що належать до сфери управління Держпраці до 23.07.2020 (до набрання чинності Постановою № 617), але подані до центру надання адміністративних послуг після 23.07.2020, не є підставою для відмови у здійсненні реєстрації, перереєстрації, тимчасової реєстрації та зняття з обліку технологічних транспортних засобів.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)